Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής Daily Sabah, μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Αυστρία, η Καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε στα γερμανικά ΜΜΕ πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα η συμφωνία του 2016 ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία που προέβλεπε την «επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων όσων δεν καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου ή εκείνων που η αίτησή τους απορρίπτεται».
Κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ βρέθηκαν σε αδιέξοδο σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ένωση για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, συμφώνησαν στην ενίσχυση του διαλόγου με τις αφρικανικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
«Στο τέλος, θα χρειαστούμε συμφωνίες που θα είναι δομημένες, όπως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκία. Κάθε χώρα θα χρειαστεί μια ειδική λύση», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, βάζοντας στην άκρη τις προτάσεις περί κοινής ευρωπαϊκής λύσης και ακολουθώντας τη γραμμή του κυβερνητικού της εταίρου, Χορστ Ζεεχόφερ, που έχει ταχθεί υπέρ μιας πιο αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της δημιουργίας πλατφόρμων αποβίβασης στην Βόρεια Αφρική, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα της Μεσογείου, δεν θα καταλήγουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι χώρες της Β. Αφρικής δεν έχουν δεχθεί μέχρι τώρα αυτή τη λύση.
Ο υπουργός εξωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ξεκαθάρισε την Τετάρτη πως η χώρα του θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της και θα συνάψει διμερείς συμφωνίες αν δεν βρεθεί λύση. «Ειλικρινά, δεν περιμένω τίποτα σημαντικό . Αλλά ακόμα κι αν η Ευρώπη επιδείξει για νιοστή φορά ότι είναι απόλυτα ανύπαρκτη και αδιάφορη (για το μεταναστευτικό ζήτημα), θα αναλάβουμε δράση από τη δική μας πλευρά συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες».
Την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις χώρες που βλέπουν ως λύση «την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών», με τις υπόλοιπους να επιθυμούν χώρες-φρούρια. Ζήτησε τον εξευρωπαϊσμό των διαδικασιών για την κατανομή ασύλου, τονίζοντας πως «οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν μπορούν να παίρνουν όλο το βάρος στις δικές τους πλάτες». Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα σε μια «δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου», ζητώντας μηχανισμούς που θα είναι αποτελεσματικοί «σε ένα πιθανό ενδεχόμενο αύξησης των ροών το επόμενο διάστημα».