Η Γερμανία δέχεται πιέσεις να επιτρέψει την αποστολή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2. Ωστόσο, ο νέος Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πως «δεν μπορούμε όλοι να πούμε σήμερα πότε θα έρθει η απόφαση και πώς θα μοιάζει αυτή». «Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά (…) Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση», προσέθεσε, λέγοντας πως η εντύπωση πως η κυβέρνηση του διαφωνεί επί της αρχής στην αποστολή των Leopard 2 είναι λανθασμένη, ενώ «πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νωρίτερα έκκληση στη Δύση να στείλει άρματα μάχης για την απόκρουση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας για την απόκρουση της ρωσικής επίθεσης δεν είναι κάποιου είδους άσκηση λήψης αποφάσεων. Το ουκρανικό αίμα χύνεται πραγματικά. Αυτό είναι το τίμημα της διστακτικότητας όσον αφορά τις παραδόσεις των Leopard. Χρειαζόμαστε δράση, τώρα», έγραψε ο Ζμπίγκνιεφ Ράου στο Twitter, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, επικρίνοντας την απροθυμία της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης.

Η Ουκρανία θέλει τα γερμανικής κατασκευής Leopard 2, καθώς είναι εύκολα στη συντήρηση και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταγωνίζονται τα ρωσικά άρματα T-90, σύμφωνα με το BBC, που αναφέρει πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.000 άρματα μάχης Leopard 2 σε όλο τον κόσμο και ο Ζελένσκι θεωρεί ότι περίπου 300 από αυτά θα βοηθήσουν να εξασφαλίσει τη νίκη κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους γερμανικούς νόμους περί εξαγωγών, άλλες χώρες που θέλουν να προμηθεύσουν Leopard 2 – όπως η Πολωνία και η Φινλανδία – δεν μπορούν να το κάνουν μέχρι το Βερολίνο να δώσει το πράσινο φως. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι η Γερμανία έλαβε απόφαση για την προμήθεια των αρμάτων – η οποία θα γινόταν υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα συμφωνούσαν να στείλουν το προηγμένο άρμα μάχης M1 Abrams.

Όμως, μιλώντας μετά τη συνάντηση της Παρασκευής των αξιωματούχων και υπουργών Άμυνας 54 χωρών στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αρνήθηκε ότι το Βερολίνο περιμένει από τις ΗΠΑ να κάνουν την πρώτη κίνηση. Μιλώντας για την ευρύτερη συμβολή της Γερμανίας στην άμυνα της Ουκρανίας, ο κ. Όστιν, είπε: «Είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πραγματικά πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και στο μέλλον»

Ορισμένες από αυτές τις άλλες χώρες που έχουν δεσμευτεί να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα στείλει 14 άρματα μάχης Challenger 2. Παρά τους δισταγμούς σχετικά με τα άρματα Abrams, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα νέα υποστήριξη ύψους άνω των 2,5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων. Το Πεντάγωνο υποσχέθηκε επιπλέον 59 τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, 90 οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker και συστήματα αεράμυνας Avenger, μεταξύ άλλων προμηθειών.