Η Bilt επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι το Βερολίνο επέστησε επανειλημμένα την προσοχή της Μόσχας στις επαπειλούμενες παραβιάσεις των ισχυουσών κυρώσεων και σε παράνομες ενέργειες ρωσικών εταιρειών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διαβεβαιώσει τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τότε υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, την εποχή που είχαν παραδοθεί οι τουρμπίνες της Siemens ότι δεν προορίζονταν για την Κριμαία, σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας. Ο Γκάμπριελ είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση υπενθύμισε στη Ρωσία αυτές τις διαβεβαιώσεις ξανά και επισήμανε ότι μια τόσο κατάφωρη παραβίαση των κυρώσεων θα προσέθετε νέα βάρη στις γερμανορωσικές σχέσεις», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στην Bild am Sonntag.

Η Siemens στην προσπάθειά της να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο έχει αναστείλει τις παραδόσεις ενεργειακού εξοπλισμού σε κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και επανεξετάζει τις προϋπάρχουσες συμβάσεις.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Κριμαίας από την ΕΕ στο πεδίο του ενεργειακού εξοπλισμού επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας από τη Μόσχα, το 2014.