Πριν από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, το ένα τρίτο των εισαγωγών πετρελαίου της Γερμανίας, το 45% των αγορών άνθρακα και το 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχονταν από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Al Jazeera.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε καταβάλει εντατικές προσπάθειες με όλους τους αρμόδιους φορείς για να εισάγουμε λιγότερα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία και να διευρύνουμε τη βάση του εφοδιασμού μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, καθώς παρουσίασε τα μέτρα για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Εκτός από τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου, η Γερμανία ελπίζει να απεξαρτηθεί πλήρως από τον ρωσικό άνθρακα έως το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ωστόσο, ο Χάμπεκ υπογράμμισε ότι είναι πιο περίπλοκο και ότι η Γερμανία αναμένεται να είναι σε θέση να απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές παραδόσεις μόνο στα μέσα του 2024.

«Έχουν επιτευχθεί τα πρώτα σημαντικά ορόσημα για την απελευθέρωσή μας από τη μέγγενη των ρωσικών εισαγωγών», πρόσθεσε ο Χάμπεκ, ο οποίος αυτή την εβδομάδα συμφώνησε σε συμφωνίες για προμήθειες υδρογόνου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με κράτη του Κόλπου.

Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με εταίρους για να εξασφαλίσουν επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου για την ΕΕ το 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σειρά της θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να εξασφαλίσει τη ζήτηση τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.