Μετά από σχεδόν έξι μήνες συζητήσεων, η τελική έκθεση εγκρίθηκε με επτά ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά. Ο πρόεδρος και άλλα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής κατηγορούνται για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 που έχουν επιφέρει χιλιάδες θανάτους στη χώρα.

«Το CPI τελειώνει το έργο του μετά από έξι μήνες με την έγκριση της έκθεσης και τώρα είμαστε σε ένα νέο στάδιο, πρέπει να το στείλουμε στα αρμόδια όργανα για να μπορέσουμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη», είπε ο πρόεδρος του CPI, Ομάρ Αζίζ.

Το έγγραφο ξεπερνά τις χίλιες σελίδες και υποδεικνύει ότι ο Μπολσονάρο είναι υπεύθυνος για αξιόποινες ενέργειες παραβίασης προληπτικών μέτρων υγείας, παράνομη χρήση δημοσίων πόρων, υποκίνηση σε έγκλημα, παραποίηση ιδιωτικών εγγράφων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κα.

Αφού επιβεβαίωσε την έγκριση της έκθεσης, ο γερουσιαστής Καλέιρος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να συγκεντρώσει όλες τις ποινές που αναφέρονται στο έγγραφο. «Έχουμε δει φρικτά εγκλήματα και απάνθρωπες φρικαλεότητες, περιφρόνηση για τον πόνο και χλευασμό με τη ζωή», πρόσθεσε.

«Οι θηριωδίες που διέπραξε αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχαστούν (…) Το χάος του Ζαΐρ Μπολσονάρο θα μείνει στην ιστορία ως το χαμηλότερο σκαλί ανθρώπινης και πολιτισμικής ένδειας· συγκεντρώνει την πιο απροκάλυπτει, γνωστή και σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας», προσέθεσε