Για να περάσει το νομοσχέδιο χρειάζονταν 60 ψήφοι, αλλά έλαβε μόλις 49 ψήφους υπέρ και 51 κατά, καθώς το καταψήφισαν οι 49 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ο Μπέρνι Σάντερς, διαφωνώνοντας με την «ανευ όρων στήριξη στο Ισραήλ», καθώς και ο αρχηγός των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, σε μία κίνηση τακτικής, ώστε να μπορέσει να το επαναφέρει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα, όπως ισχυρίστηκε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποστηρίξει ότι ο αριθμός μεταναστών που διασχίζει τα νότια σύνορα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους ότι στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε άλλες χώρες, ενώ αποτυγχάνουν να προφυλάξουν τα σύνορα στην πατρίδα τους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη ψήφο της Γερουσίας ως «συγκλονιστική» και επικίνδυνη, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για το Κίεβο. «Είναι πρόθυμοι να γονατίσουν κυριολεκτικά την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια στη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, προσθέτοντας θα ήταν πρόθυμος να εργαστεί για περαιτέρω μέτρα στα σύνορα προκειμένου να προωθήσει το πακέτο μέτρων στο Κογκρέσο.

«Πρέπει να διορθώσουμε το “σπασμένο” σύστημα των συνόρων. Είναι “σπασμένο”» δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι είναι «έτοιμος να αλλάξει πολιτική».

Πριν την ψηφοφορία είχε συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Ζελένσκι, η συμμετοχή του οποίου ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.