Σύμφωνα με καταγγελία  των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να διώχνει περισσότερους από 11.000 πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνούς προστασίας – πολλοί από τους οποίους είναι εξαιρετικά ευάλωτοι – από δομές στέγασής τους στην Ελλάδα, προσπαθώντας να προβάλει την εικόνα της γρήγορης λύσης για την αποσυμφόρηση των υπερσυνωστισμένων καταυλισμών στα ελληνικά νησιά.

Καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αναστείλει τις εξώσεις ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, ηλικιωμένων και ατόμων με χρόνιες ασθένειες, να βρει άμεσες λύσεις για τη στέγασή τους και  να διευρύνει τα υπάρχοντα προγράμματα στέγασης.

Με ΜΑΤ και ξύλο απομάκρυναν πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας για την Αμυγδαλέζα

Ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» σε Αθήνα και Σάμο, υπογράμμισε πως, ανάμεσα σε άλλα, υπάρχουν εγκυμονούσες που κοιμούνται στην Πλατεία Βικτωρίας. «Έχουμε ασθενείς με σοβαρά ιατρικά προβλήματα που έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ γυναίκες σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας. Εν μέσω μιας πανδημίας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προστατεύουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο λόγω COVID-19, να μην τους πετάνε στον δρόμο και να μην τους αφήνουν χωρίς προστασία, στέγη ή πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη».

Ο Γ. Καραγιάννης έφερε το παράδειγμα ασθενούς που τον Ιούνιο πέθανε από ανακοπή λίγο αφότου απειλήθηκε με έξωση και την απομάκρυναν  από το κατάλυμα της. «Η ασθενής μας που πέθανε ήταν παραπληγική και είχε πολλά σοβαρά ιατρικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, ωστόσο είχε απειληθεί με έξωση πολλές φορές. Υπό τον φόβο της απώλειας του σπιτιού της, η οικογένειά της τη μετέφερε στον καταυλισμό του Σχιστού, όπου ο γιος της διέμενε σε ένα κοντέινερ με άλλα 12 άτομα. Δύο ημέρες αργότερα υπέστη ανακοπή και πέθανε».

Ξήλωμα στα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας η «λύση» Μπακογιάννη για τους άστεγους πρόσφυγες

Η περίπτωση της γυναίκας που πέθανε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου Έχουμε ασθενείς με καρκίνο, επιζώντες βασανιστηρίων, μόνες μητέρες με χρόνιες παθήσεις και γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που ουσιαστικά αναγκάζονται να κοιμηθούν στον δρόμο, χωρίς καμία άλλη υποστήριξη».

Ο Βαγγέλης Ορφανουδάκης, αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» σε Αθήνα και Σάμο, δηλώνει ότι «η περίπτωση της γυναίκας που πέθανε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έχουμε ασθενείς με καρκίνο, επιζώντες βασανιστηρίων, μόνες μητέρες με χρόνιες παθήσεις και γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που ουσιαστικά αναγκάζονται να κοιμηθούν στον δρόμο, χωρίς καμία άλλη υποστήριξη».

Όπως επισημαίνεται, πολλοί ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις έχουν αναγκαστεί να πάρουν τα υπάρχοντά τους από το κατάλυμα που διαμένουν καθώς έχουν ειδοποιηθεί ότι πρέπει να φύγουν, χωρίς καμία άλλη ενημέρωση για το πού πρέπει να πάνε. Δεκάδες άλλοι ασθενείς έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να φύγουν, ενώ η οικονομική τους βοήθεια έχει σταματήσει, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι. Εν τω μεταξύ, οι πλατείες της πόλης γεμίζουν με ευάλωτους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εγκύων, νεογέννητων μωρών, ατόμων με σοβαρές χρόνιες παθήσεις και επιζώντων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας.

Τον φετινό Ιούνιο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεσμεύτηκε να μειώσει τις δαπάνες για το πρόγραμμα στέγασης για τους αιτούντες άσυλο έως και 30%. Τον Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε κονδύλια της ΕΕ για τη διεύρυνση του προγράμματος στέγασης στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διατεθεί καμία επιπλέον δομή στέγασης.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παραπέμπουν εκείνους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργούν στην Αθήνα. Ωστόσο, οι βασικές ανάγκες των προσφύγων δεν καλύπτονται. Παράλληλα, καλούν επειγόντως την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην παροχή στέγασης να βρουν άμεσες λύσεις για τη στέγαση όλων αυτών των προσφύγων που κοιμούνται τώρα στους δρόμους της Αθήνας και να σταματήσουν τις εξώσεις των προσφύγων μέχρις ότου αρθούν όλα τα διοικητικά εμπόδια για την ενσωμάτωση και την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη.