Το Βραβείο Πρεσβευτή/Πρέσβειρας Συνείδησης είναι η κορυφαία τιμητική διάκριση της Διεθνούς Αμνηστίας, τιμώντας ανθρώπους που έχουν επιδείξει «μοναδικά ηγετικά προσόντα και θάρρος να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα – άνθρωποι που έχουν ενεργήσει με βάση τη συνείδησή τους και έχουν χρησιμοποιήσει τα ταλέντα τους για να εμπνεύσουν άλλους και άλλες». Προηγούμενες βραβεύσεις περιλαμβάνουν τους Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Harry Belafonte, Ai Weiwei, την Alicia Keys, κ.ά.
Κατά την απονομή του βραβείου, η δημοφιλής στους συνομιλήκους της ανά τον κόσμο, Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε:
«Εμείς, που όλοι/ες μαζί είμαστε το κίνημα Fridays for Future, αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας. Αλλά όχι μόνο αυτό, αγωνιζόμαστε επίσης για τα μελλοντικά παιδιά και εγγόνια μας, για τις μελλοντικές γενιές, για κάθε ένα ζωντανό ον στη γη, της οποίας τη βιόσφαιρα μοιραζόμαστε, της οποίας τη βιόσφαιρα κλέβουμε, της οποίας τη βιόσφαιρα καταστρέφουμε. Αγωνιζόμαστε για όλους και όλες. Ο ακτιβισμός λειτουργεί. Άρα, αυτό που σας λέω να κάνετε τώρα, είναι να δράσετε. Γιατί κανείς και καμία δεν είναι τόσο μικρός/ή ώστε να μην κάνει τη διαφορά».
Η οργάνωση επέλεξε να δώσει το βραβείο του 2019 στη Γκρέτα λόγω των προσπαθειών της να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική κρίση. Η απόφασή της να απουσιάζει από το σχολείο κάθε Παρασκευή, ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 2018, και να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο μέχρι εκείνο να αναλάβει πιο σοβαρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, πυροδότησε το κίνημα Fridays for Future. Από τότε έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι/ες από ένα εκατομμύριο νέοι/ες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Fridays for Future στην Ελλάδα
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές και αναγνωρίσιμο πρόσωπο, όμως σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από ένα πετυχημένο μιντιακό κατασκεύασμα που μεγαλοεπενδυτές χρησιμοποιούν με απώτερο σκοπό το λεγόμενο «greenwashing», δηλαδή την εξαπάτηση των καταναλωτών με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα και οι πωλήσεις μιας επιχείρησης μέσα από δήθεν οικολογική δράση. Η Γκρέτα είναι λευκή, είναι παιδί και έχει σύνδρομο Άσπεργκερ, άρα σίγουρα θα ευαισθητοποιούσε τον κόσμο που δεν θα μπορούσε παρά να νιώσει συμπάθεια για το πρόσωπό της.
Παρ’ όλα αυτά, η Γκρέτα θεωρείται «influencer» για τους νέους καθώς ασκεί επίδραση και για έχει καταστεί ένα σημείο αναφοράς για πολλούς μαθητές και στην Ελλάδα όπου από τον Μάρτιο του 2019 οι μαθητές συμμετέχουν στο παγκόσμιο μαθητικό κίνημα που ξεκίνησε η Σουηδή.
«Τον Σεπτέμβρη θα ακουστούν τα συνθήματα του Fridays for Future στο Σύνταγμα» ανακοίνωσαν οι μαθητές στην Ελλάδα που διοργανώνουν πορείες και δράσεις για τις 20 και 27 Σεπτεμβρίου, με σημείο συνάντησης τη Βουλή στις 12 το μεσημέρι.
«Όλοι οι ενήλικοι, γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί είναι ευπρόσδεκτοι. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας και θα θέλαμε να δώσετε το παρών. Στις δύο αυτές ημερομηνίες δεν θα διαμαρτυρηθούν μαθητές μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας μας, αλλά και σε άλλες πόλεις πανελλαδικώς όπως στα Χανιά, την Λάρισα, την Καλαμάτα, την Πάτρα αλλά και την Θεσσαλονίκη» λένε οι μαθητές του Fridays for Future.
Στην Αθήνα, επιπλέον, θα λάβει χώρα μία ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων στις 21 Σεπτεμβρίου στο Latraac Skate Café στις 18:00. «Σκοπός αυτής της δράσης είναι να περιορίσουμε την συχνή αγορά μη οικολογικών προϊόντων, θέλοντας να ενισχύσουμε την ανακύκλωση και να καταρρίψουμε το λεγόμενο ‘Fast Fashion’ αλλά και την υπερκατανάλωση προϊόντων, φαινόμενα που διχάζουν την κοινωνία» λένε οι μαθητές του Fridays for Future που οργανώνουν και ποδηλατοπορεία στις 28 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στο Σύνταγμα.
«Έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικο-οικονομικό μας σύστημα ήδη να εξελιχθεί με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και μας οδήγησε στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος, γι’ αυτό θα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός. Το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Ακόμη και η ολική εξαφάνισή μας είναι πιθανή. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με τη σοβαρότητα και την αφοσίωση που είναι απαραίτητη. Ήρθε η ώρα να τους καθοδηγήσουμε εμείς, να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές» κλείνει η ανακοίνωση των μαθητών.
Από την πλευρά τους οι 31 οργανώσεις της «Συμμαχίας για το κλίμα» – εκ των οποίων οι Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Greenpeace, κ.ά. – ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν μαζικά για να ενώσουν τις φωνές τους με το παγκόσμιο κίνημα μαθητριών/ών, πολιτών, σωματείων και λοιπών ομάδων που απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και την υιοθέτηση πολιτικών που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5°C.