Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες, ακόμα και στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Η τράπεζα υπολογίζει ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο οι οικονομίες θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το πρώτο.

Όπως επισημαίνεται, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσει να «γυρίσει» η κατάσταση, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα θύματα του ιού συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να συνεχίζουν να τηρούν έκτακτα μέτρα και να μένουν κλειστά καταστήματα, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και αναψυχής, ενώ την ίδια στιγμή πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τα αεροπορικά ταξίδια.

Παρά το ότι σε κάποιες χώρες ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών παρουσιάζει πτωτική πορεία, η Goldman Sachs εκτιμά πως αυτό ενδέχεται να οφείλεται στα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί και ενδεχόμενη άρση τους μπορεί να επαναφέρει την προ εβδομάδων κατάσταση. «Αυτή  η βελτίωση είναι πιθανότατα άμεση συνέπεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας και θα μπορούσε να ανατραπεί πολύ γρήγορα εάν οι άνθρωποι απλώς επέστρεφαν στις δουλειές τους».