Σημαντικό κενό ασφαλείας φέρεται να προέκυψε για περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια χρήστες Android και iPhone την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη πως η Google καταγράφει τις τοποθεσίας που επισκέπτεται ο χρήστης, ακόμα και εάν έχει επιλέξει στις ρυθμίσεις να απενεργοποιήσει την υπηρεσία «ιστορικού τοποθεσίας». Μήνυση από πολίτη που υποστηρίζει πως «κύριος στόχος» της εταιρείας ήταν να παρακολουθεί τις κινήσεις των χρηστών και να μοιράζεται τα δεδομένα με τρίτους.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά από αποκάλυψη του πρακτορείου Associated Press, η Google αναγκάστηκε να παραδεχτεί επίσημα πως ακόμα και εάν ο χρήστης Android και iPhone απενεργοποιήσει την υπηρεσία εντοπισμού τοποθεσίας, η Google συνεχίζει να αποθηκεύει τα δεδομένα τοποθεσίας.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Associated Press, πολλές υπηρεσίες της Google συνεχίζουν να αποθηκεύουν τα δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών, ακόμα και εάν η σχετική ρύθμιση έχει ορισθεί στο να την εμποδίζει να το κάνει.
Με απλά λόγια, όταν ένας χρήστης χρησιμοποιεί ένα Android ή iPhone, η Google ζητάει την άδεια χρήσης πληροφοριών της τοποθεσίας του. Μια εφαρμογή, όπως οι Χάρτες Google, ζητά άδεια για να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του χρήστη, στην περίπτωση που εκείνος χρησιμοποιήσει την πλοήγηση. Η συνέναιση στο ερώτημα της Google, σημαίνει πως η εφαρμογή έχει την άδεια να καταγράφει τη θέση του χρήστη στην πάροδο του χρόνου, με τους Χάρτες Google να εμφανίζουν το ιστορικό τοποθεσίας σε ένα «χρονοδιάγραμμα» που καταγράφει τις καθημερινές του κινήσεις.
Καθώς η αποθήκευση των μετακινήσεων ενός χρήστη κρύβει κινδύους απορρήτου για τον ίδιο, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα για «παύση» μέσω σχετικής ρύθμισης, που ονομάζεται «ιστορικό τοποθεσίας».
Σύμφωνα με την εταιρεία, η ρύθμιση αυτή μπορεί να αποτρέψει την Google από το να αποθηκεύει τις τοποθεσίες που επισκεφτηκε ο χρήστης. «Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το ιστορικό τοποθεσίας σας ανά πάσα στιγμή. Με το ιστορικό τοποθεσίας εκτός λειτουργίας, τα μέρη που μεταβαίνετε δεν αποθηκεύονται πλέον» ανέφερε πριν την αποκάλυψη του AP η σελίδα υποστήριξης της Google.
Ωστόσο, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου απέδειξε πως αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς μερικές εφαρμογές της Google αποθηκεύουν αυτόματα δεδομένα θέσεων, και μάλιστα με σαφή αναφορά του χρόνου επίσκεψης.
Τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη του AP, η Google αναγκάστηκε να ανασκευάσει τα όσα αναφέρει η σελίδα υποστήριξης της. Πλέον, αναφέρει για τη ρύθμιση του ιστορικού τοποθεσίας πως «αυτή η ρύθμιση δεν επιρρεάζει τις άλλες συσκευές τοποθεσίας της συσκευής. Κάποια δεδομένα τοποθεσίας μπορεί να αποθηκευτούν ως μέρος της δραστηριότητάς σας σε άλλες εφαρμογές, όπως η Αναζήτηση και οι Χάρτες».
Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω εξέλιξη ήρθε αφού η Google επιχείρησε αρχικά να υποστηρίξει, ως απάντηση στο δημοσίευμα, πως «παρέχουμε καθαρές περιγραφές για τις εφαρμογές αυτές». Παρόλα αυτά, στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχθεί ευθαρσώς τα όσα υποστηρίζει το ρεπόρτάζ.
Όπως αναφέρουν οι NewYork Times, η αποθήκευση δεδομένων τοποθεσίας, όχι μόνο δημιουργούν σημαντικό κενό ασφαλείας για τους χρήστες, αλλά είναι σε θέση να δώσουν στην εταιρεία τη δυνατότητα για πιο στοχευμένες διαφημίσεις, ανάλογα με τα σημεία και τα μέρη που επισκέπτεται ο χρήστης.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν περισσότερους από δύο δισσεκατομύρια χρήστες του λογισμικού Android της Google, καθώς και εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες iPhone που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της Google για τους χάρτες ή απλές αναζητήσεις.
Μήνυση για «παράνομη παρακολούθηση των τηλεφώνων»
Σύμφωνα με τον Independent, μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ και της παραδοχής της Google, ένας πολίτης από το Σαν Ντιέγκο, αποφάσισε να μηνύσει την εταιρεία, υποστηρίζοντας πως «κύριος στόχος της Google ήταν να παρακολουθεί κρυφά τους χρήστες των τηλεφώνων και να επιτρέπουν σε τρίτους να κάνουν το ίδιο».
«Η Google υποστηρίζει πως ένας χρήστης “μπορεί να απενεργοποιήσει το Ιστορικό Τοποθεσίας ανά πάσα στιγμή. Με το Ιστορικό απενεργοποιημένο, τα μέρη που επισκέπτεστε δεν αποθηκεύονται πλέον”. Αυτό απλώς δεν ισχύει» αναφέρει η καταγγελία.
Η μήνυση ισχυρίζεται πως η Google παραβιάζει το απόρρητο των πολιτών διαβεβαιώνοντας ψευδώς πως απενεργοποιώντας τη λειτουργία του Ιστορικού Τοποθεσίας στα τηλέφωνά τους, θα αποτρέψουν την παρακολούθηση των κινήσεών τους.