Παρά την περιορισμένη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων, οι αξιωματούχοι εργάζονται σε ένα σχέδιο που θα επέτρεπε σε ορισμένες εγκαταστάσεις να λειτουργούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανακατασκευή των πυρηνικών σταθμών που αποφασίστηκε να καταργηθούν και με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να παραταθεί η μέγιστη περίοδος λειτουργίας των 60 ετών, σημείωσε το υπουργείο.

Η χώρα σχεδιάζει να αναπτύξει και να κατασκευάσει έναν καινοτόμο αντιδραστήρα επόμενης γενιάς που θα ενσωματώνει έναν νέο μηχανισμό ασφάλειας, ανέφερε.

Μετά την καταστροφή του τσουνάμι του 2011 που προκλήθηκε από τον σεισμό στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, η λειτουργική ζωή των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας περιορίστηκε στα 40 χρόνια, σύμφωνα με αυστηρότερα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ωστόσο, για να παραταθεί η διάρκεια ζωής ενός αντιδραστήρα για άλλα 20 χρόνια, η κυβέρνηση κατέστησε δυνατή τη δυνητική επαναφορά ορισμένων από αυτούς τους αντιδραστήρες που ήταν αδράνεια, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν αναβαθμίσεις ασφαλείας και θα περνούν δοκιμές ασφαλείας από ρυθμιστικές αρχές.

Τον Αύγουστο, ο Πρωθυπουργός Fumio Kishida είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων επόμενης γενιάς και ότι επίσης στοχεύει να επανεκκινήσει επτά ακόμη αδρανείς αντιδραστήρες από το επόμενο καλοκαίρι.

Η Ιαπωνία έχει θέσει ως στόχο η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας να αντιπροσωπεύει το 20 έως 22 τοις εκατό του εφοδιασμού της σε ηλεκτρική ενέργεια το οικονομικό 2030 και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει εκ νέου την πυρηνική ενέργεια μετά από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και παγκόσμιες ελλείψεις καυσίμων που επηρέασαν την τροφοδοσία της χώρας.