Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ, καθώς κατέληξε στην ανάθεση εντολής στην Κομισιόν προκειμένου να υποβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα νέες τροποποιημένες προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα καλύψει την περίοδο 2021-2027, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι 27 συμφώνησαν να συνδυαστεί ο ΠΔΠ με ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, αφήνοντας πάλι την Κομισιόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους όρους, το ποσό και τους τρόπους χρηματοδότησης (χωρίς να διευκρινίζει εάν θα είναι δάνεια ή επιχορηγήσεις) των πόρων του εν λόγω Ταμείου προς τα κράτη-μέλη.
Απορρίφθηκε και πάλι η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου που είχαν ζητήσει οι χώρες του νότου και η Γαλλία και επικράτησε η θέση της Γερμανίας και του ESM που αναφέρεται σε στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας χωρίς μνημονιακούς όρους, υπό την προϋπόθεση η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται κανονικά από τις «εγγυήσεις» που ζητά ο Μηχανισμός, δηλαδή την αυστηρή εποπτεία που θα συνοδεύεται από μνημονιακούς όρους.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας μόνο μέσω του τροποποιημένου κοινοτικού προϋπολογισμού, από τα σπλάχνα του οποίου θα συσταθεί ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα όσα συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη και αναφέρθηκε στην επικύρωση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις 9 Απριλίου από το Eurogroup, οι οποίες αφορούν τη χορήγηση μέσω δανειοδοτήσεων ποσού 540 δισεκατομμυρίων ευρώ από ένα πακέτο τριών μέτρων, το οποίο, όπως είπε, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το αν το νέο πρόγραμμα ανάκαμψης θα χορηγήσει ενισχύσεις στα κράτη-μέλη υπό τη μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων που ζητούν οι χώρες του Νότου ή και τα δύο, ενώ αρκέστηκε να δηλώσει πως υπάρχουν ακόμα διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ένωσης ως προς αυτό.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τσουσέπε Κόντε έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία όπως τόνισε ήταν αδιανόητη πριν από μερικές εβδομάδες. Υποστήριξε πως η Σύνοδος ήταν ένα «σημαντικό βήμα», διότι τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν την ανάγκη να εισάγουν ένα καινοτόμο εργαλείο για να προχωρήσουν άμεσα την προστασία των ευρωπαϊκών οικονομιών και να προστατεύσουν την ενιαία αγορά.
Συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης, αναφέροντας πως «κάποια πρόοδος έγινε, ωστόσο έχουμε δρόμο ακόμα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,επισήμανε την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει, για άλλη μια φορά, πολύ λίγα, πολύ αργά (too little, too late)», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την παρατεταμένη ασυμφωνία εντός των κόλπων της Ένωσης και επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ».
Παράλληλα, πρότεινε στον Σαρλ Μισέλ να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων το συντομότερο δυνατόν. Δήλωσε ακόμα ότι η ενιαία αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων και ζήτησε να υπάρξει άμεσα κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τον τουρισμό και ειδικότερα να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του νότου.