Πολλαπλά είναι τα μέτωπα στα οποία εμπλέκεται τις τελευταίες ημέρες ο κινεζικός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Μέτωπα τα οποία στην πλειονότητα τους αφορούν ανησυχίες για θέματα εθνικής ασφάλειας και στρατηγικής της εταιρείας, η οποία έχει βρεθεί ανάμεσα στον «πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.
Η μία πλευρά του ζητήματος αφορά τις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να δηλώνει σε συνέντευξη του ότι εξετάζεται η απαγόρευση κινεζικών μέσων δικτύωσης, όπως το TikTok. «Δεν θέλω να βγω μπροστά από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά είναι κάτι που εξετάζουμε», δήλωσε ο Πομπέο.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, αρκετοί βουλευτές στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για ζητήματα εθνικής ασφάλειας και διαχείρισης δεδομένων από την TikTok, η οποία έχει «απλώσει» τις υπηρεσίες της στο παγκόσμιο κοινό.
Στα τέλη Ιουνίου η TikTok είχε αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα στα social media λόγω της έμμεσης εμπλοκής της με την προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ. Τότε το επιτελείο του Τραμπ έκανε λόγο για «sold out» θέσεων στο στάδιο που θα γινόταν η προεκλογική εκστρατεία η οποία τελικά είχε χιλιάδες άδεια καθίσματα. Ο Τραμπ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι αποθάρρυναν τους υποστηρικτές του να παρευρεθούν και επικαλέστηκε την άσχημη συμπεριφορά διαδηλωτών έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης, όμως δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι πολλές από τις 19.000 θέσεις του BOK Center ήταν άδειες.
Εκατοντάδες έφηβοι χρήστες TikTok και οπαδοί της K-pop, είπαν ότι είναι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνοι χάρη σε ένα challenge που ήθελε να «χαλάσει» τα σχέδια του προέδρου.
Συγκεκριμένα, αφού η ομάδα του Τραμπ έγραψε στο Twitter ζητώντας από τους υποστηρικτές του να εγγραφούν δωρεάν για εισιτήρια χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνά τους στις 11 Ιουνίου, οι λογαριασμοί θαυμαστών της K-pop άρχισαν να μοιράζονται τις πληροφορίες με τους οπαδούς τους, ενθαρρύνοντας τους να εγγραφούν και στη συνέχεια να μην εμφανιστούν. Το challenge έγινε viral και πέρασε στο TikTok και από εκεί ήταν απλά θέμα χρόνου να εξαπλωθεί.
Οι έφηβοι χρήστες του TikTok που χάλασαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Τραμπ
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Πομπέο έρχονται στο προσκήνιο σε μια συγκυρία έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας σχετικά με τη διαχείρισή της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και των νομοθετικών παρεμβάσεων του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.
Πιέσεις μέσω TikTok από Ινδία σε Κίνα
Πρόσφατα το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance, απαγορεύτηκε στην Ινδία μαζί με άλλες 58 κινεζικές εφαρμογές, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία κατηγόρησε ότι πίσω από την εφαρμογή βρίσκεται η κινεζική κυβέρνηση, και εξέδωσε «σύσταση» προς τις εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες να απεγγαταστήσουν την εφαρμογή. Μάλιστα αυτή της η κίνηση έγινε δεκτή με έπαινους από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία είχε δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στην Ινδία και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με απώλειες 6 δισ. δολαρίων, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κινεζική κυβέρνηση ουδέποτε μας ζήτησε δεδομένα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ByteDance.
Η εμπλοκή για το Χονγκ Κονγκ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η TikTok αποφάσισε να αποσύρει την εφαρμογή της από το Χονγκ Κονγκ «εντός ολίγων ημερών» λόγω του νόμου περί εθνικής ασφάλειας που έθεσε πρόσφατα σε ισχύ η Κίνα στην πρώην βρετανική αποικία.
Η απόφαση, σύμφωνα και με το δημοσίευμα, ήρθε μετά τις δηλώσεις του Πομπέο και εκλαμβάνεται ως μία προσπάθεια να αποφύγει η εταιρεία τα «πυρά» από τις ΗΠΑ, ενώ υψηλά υφιστάμενοι της εταιρείας στάθηκαν και στο γεγονός ότι η TikTok δεν θα συνεργαστεί με τις αρχές της Κίνας με αφορμή το νομικό καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ.
«Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την εφαρμογή του TikTok στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, οι Facebook, Google και Twitter έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα συμμορφώνονται με τα αιτήματα των κινεζικών αρχών για πληροφορίες χρηστών τους, ενώ στη λίστα με τις εταιρείες προστέθηκε μετά από λίγες ώρες και η εφαρμογή Zoom.