Mετά από 5 χρόνια και 453 συνεδριάσεις η δίκη της Χρυσής Αυγής έφτασε στο τέλος της με μια ιστορική απόφαση του δικαστηρίου αλλά και με μία ιστορική συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Εφετείο Αθηνών. Το δικαστήριο αθώωσε μονάχα 13 από συνολικά 65 κατηγορουμένους ενώ η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και με τη βούλα του δικαστηρίου.

Ένοχη καταδικάστηκε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο έκρινε το σύνολο του Πολιτικού Συμβουλίου (7 άτομα: Μιχαλολιάκος, Λαγος, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος) ως διευθυντική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης. Και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (11 άτομα) ως ενταχθέντες σε εγκληματική οργάνωση.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία. Από τους 18 κατηγορούμενους για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, απαλλάχθηκε μόνο ο Σαντοριναίος και ο Τσακανίκας, λόγω αμφιβολιών. Ένοχοι κρίθηκαν οι Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους όσους κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων ενώ στην υπόθεση της επίθεσης κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ η κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας υποβαθμίστηκε σε αυτήν της επικίνδυνης σωματικής βλάβης για την οποία κρίθηκαν ένοχοι ο Ιωάννης Καστρινός, Α. Πανταζής και Χ. Χατζηδάκης.

Η διαδικασία εντός του δικαστηρίου συνεχίζεται με τη συζήτηση να γίνεται επί των ελαφρυντικών και τους συνήγορους υπεράσπισης των καταδικασθέντων να αγορεύουν.

«Μιλάμε σήμερα για μια πρώτη μεγάλη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας»

«Αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών, επισφραγίστηκε σήμερα από τη δικαστική απόφαση. Όλες οι εγκληματικές ενέργειες εκπορεύονταν από τον Αρχηγό. Όλες οι δολοφονίες και τα μαχαιρώματα πήγαζαν από τον Μιχαλολιάκο. Τώρα περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές και τις αναστολές, με την ελπίδα ότι δεν θα δώσει περιθώρια για παρερμηνείες. Μιλάμε σήμερα για μια πρώτη μεγάλη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας. Μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος της αλληλεγγύης, ο κόσμος της ανθρωπιάς, ο δημοκρατικός κόσμος που διαδήλωσε κατά δεκάδες χιλιάδες έξω από το Εφετείο, μετράει μια νίκη. Αποδείξαμε, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για την κοινωνία μας, ότι οι μέλισσες μπορούν να νικάνε τους λύκους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από το Εφετείο , όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Ο Παύλος τα κατάφερε»

Μετά την καταδικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και την ενοχή του Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εμβληματική είναι η στιγμή που η μητέρα του φωνάζει δυνατά υψώνοντας ψηλά τις γροθιές της πως «δικαιωθήκαμε» επιβεβαιώνοντας κάθε φασίστα πως «Ο Παύλος τα κατάφερε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλειώδης συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από τα δικαστήρια με την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων διαλύθηκε αναίτια από δυνάμεις της αστυνομίας με χημικά και αύρες λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης για καταδίκη της Χρυσής Αυγής και αφού ο κόσμος ζητωκραύγαζε λέγοντας συνθήματα.