Στην πραγματικότητα το Template για την δωρεάν πλατφόρμα WordPress το οποίο χρησιμοποιήθηκε αυτούσιο στην ιστοσελίδα της NEΡΙΤ ονομάζεται Ya’aburnee και κοστίζει μόλις 55 δολάρια. Δεν είμαστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι που το σχεδίασαν είχαν στο μυαλό τους τέτοια μεγαλεία αλλά αναρωτιόμαστε πως διασφαλίζεται το κύρος της ΝΕΡΙΤ έχοντας την ίδια εικόνα με άλλα 382 sites που επίσης έχουν αγοράσει το ίδιο θέμα για να προβάλλουν τις επιχειρήσεις τους.

Δεν είμαστε σίγουροι φυσικά ότι διατέθηκαν τα 35.000€ που προκηρύχθηκαν σύμφωνα με την απόφαση ΒΙΞΟΟΞΝΛ-ΟΨ3 αφού όπως συνηθίζει η ΝΕΡΙΤ δεν έχει αναρτήσει ακόμα την έγκριση της δαπάνης. Ωστόσο στην προκήρυξη διαβάζουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσφέρουν «την ενιαία αισθητική εταιρική ταυτότητα και την ανάπτυξη των αντίστοιχων λειτουργιών της». Από διαβολική σύμπτωση φαίνεται ότι το έτοιμο template κάλυπτε από μόνο του αυτές τις προδιαγραφές.

Δεν θα επεκταθούμε στις αστειότητες της προκήρυξης όπως αυτή που ο ανάδοχος αναλαμβάνει «να παρέχει τη δυνατότητα ευέλικτης διαχείρισης χρηστών και των ρόλων τους» δηλαδή αυτά που παρέχει από μόνη της η δωρεάν πλατφόρμα WordPress όπως και σχεδόν όλα τα απαιτούμενα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στο κόστος των 35.000€ δεν περιλαμβάνεται το κόστος της φιλοξενίας στους servers ή το streaming που θα μπορούσε να ανεβάζει το κόστος. Αυτό το κόστος δεν το γνωρίζουμε ακόμα αφού στη Δι@ύγεια υπάρχει αναρτημένη μόνο η απόφαση ΒΙΞΟΟΞΝΛ-ΝΜΩ για την δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ανάπτυξη εφαρμογής αναπαραγωγής περιεχομένου (live streaming). Παραμένει λοιπόν περίεργο πως ενώ δεν έχει αποφασιστεί επίσημα ανάδοχος οι υπηρεσίες προσφέρονται κανονικά από την ιστοσελίδα της ΝΕΡΙΤ που έχει πραγματική αξία 55 δολαρίων.

Επειδή η ιδιοκτήτρια εταιρία του ThePressProject είναι εταιρία πληροφορικής γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κόστος προσαρμογής ενός Template (ιδιαίτερα στο μικρό βαθμό που έχει γίνει στην περίπτωσή της ΝΕΡΙΤ) δεν ξεπερνάει τα 2.000 με 3.000 ευρώ.

Πάντως για να διασκεδάσουμε μετά τις εκλογές θα σηκώσουμε στον αέρα μια έκδοση του TPP με το ίδιο template (χαλάλι τα $55)…

UPDATE

Η ΝΕΡΙΤ απάντησε στο δημοσίευμα υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός που διαβάσαμε στη Δι@ύγεια δεν προχώρησε και ότι το έργο υλοποιήθηκε εσωτερικά. Έχουμε προσθέσει λοιπόν μερικές ερωτήσεις ακόμα: 

1. Αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να προστατευτεί το κύρος της ΝΕΡΙΤ όπως περιέγραφε ο διαγωνισμός και για αυτό επιλέξατε ένα Template ίδιο με άλλα 283 site;

2. Το streaming ποια εταιρία σας το προσφέρει; Βάσει ποιας απόφασης δημοσιευμένης στη Δι@ύγεια μπορούμε να βρούμε το κόστος του.

3. Γιατί δεν προχώρησε ο διαγωνισμός;