Υπενθυμίζεται ότι πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε στίγμα, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης (30/07), το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός. Λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η ‘Αγκυρα, το πλοίο Μπαρμπαρός απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Aντίδραση από ΗΠΑ, που παροτρύνει την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Προς την κυπριακή ΑΟΖ πλέει το τουρκικό ερευνητικό Μπαρμπαρός

Ο Νίκος Δένδιας, που είχε το πρωί νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε και στο πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως η διαφορά με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά.

«Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου» ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς τον οποίο επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Εμείς λειτουργούμε πάντα σε ένα πλαίσιο σκέψης: Η ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο, ο 21ος αιώνας. Δεν είμαστε μία χώρα που επιδιώκει συγκρούσεις και εντάσεις» τόνισε κι επισήμανε ότι προφανώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται ακόμα τον εαυτό της σε μία προηγούμενη εποχή, άρα ασκεί πολλές φορές πολιτική εντάσεων. «Εμείς δεν την ακολουθούμε σε αυτό» υπογράμμισε και διεμήνυσε πως η επικοινωνία με όρους Διεθνούς Δικαίου είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών.

Ερωτηθείς για το ότι ενδεχομένως η Τουρκία βάζει στο τραπέζι δέκα διεκδικήσεις για να πάει σε μία διαπραγμάτευση και να πάρει κάτι, ενώ εμείς δεν έχουμε να διεκδικήσουμε κάτι, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι το πώς η Τουρκία βλέπει τα πράγματα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η ελληνική πλευρά θα ακολουθήσει. Επίσης, τόνισε πως υπάρχουν άλλα σημεία που θα πρέπει η Ελλάδα να συνεννοηθεί με την Τουρκία, αναφέροντας ως παράδειγμα τον πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζει στο Ακούγιου, για τον οποίο, σύμφωνα με το ισχύον Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλούς λειτουργίας σε όλες τις γύρω χώρες της περιοχής. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά δεν είναι στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής διαφοράς, επισήμανε, ενώ για το θέμα του κανονισμού ναυσιπλοΐας μέσα στα Στενά είπε πως η Τουρκία έχει υπερβεί τη Συνθήκη του Μοντρέ.

«Θα συνεζίσουμε μέχρι τέλους»

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας», η οποία μετατράπηκε σε τζαμί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, για να εξασφαλίσει –όπως είπε- τη νίκη για τον εαυτό της και τους συμμάχους της.

«Παραβιάζονται ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Η αντίδραση της Κύπρου ήρθε δια στόματος του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Παναγιώτη Στεντώνα, που ανέφερε πως «είναι μια άλλη ένδειξη των τουρκικών προθέσεων. Η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή, παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες της κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, επίσης υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Μπορέλ, όπως και επικοινωνία με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οπότε βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα, προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη νέα απαράδεκτη ξανά πρόκληση της Τουρκίας».

«Εθνικός σκοπός το θέμα της Κύπρου για την Τουρκία»

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της χώρας του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «το θέμα της Κύπρου είναι για την Τουρκία εθνικός σκοπός. Η Κύπρος, οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, αλλά επίσης είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο των Κυπρίων αδελφών μας. Αυτό έχουμε κάνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Είναι δικαίωμά μας να κάνουμε τις απαραίτητης έρευνες προκειμένου να επωφεληθούμε από τα αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή της Βόρειας Κύπρου και θα εκμεταλλευτούμε αυτό το δικαίωμά μας. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας επηρεάσει με κανέναν τρόπο ή να μας εμποδίσει. Όλα γίνονται με βάση το δίκαιο της θάλασσας».