Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταξύ των Καταλανών πρώην αξιωματούχων, πέραν του Μας, έχουν κληθεί να καταθέσουν στο Οικονομικό Δικαστήριο οι πρώην σύμβουλοι (υπουργοί) της τοπικής κυβέρνησης Τζουάνα Ορτέγα, Ιρένε Ριαγκάου, και Φρανσέσκ Ομς, που επίσης κατηγορούνται για την εκτροπή πόρων για το δημοψήφισμα, όπως και άλλα πολιτικά στελέχη και τεχνικοί των συμβουλίων Προεδρίας και Διακυβέρνησης της ‘Τζενεραλιτάτ’.

Πηγές προσκείμενες στους κατηγορούμενους δήλωσαν στο Ισπανικό Πρακτορείο (EFE), πως κανείς τους δεν προτίθεται να παρουσιασθεί αυτοπροσώπως και θα αφήσουν την εκπροσώπησή τους στους συνηγόρους τους.

«Θα στηθούν κανονικά οι κάλπες»

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Λα Σέξτα, ο Πουτζεμόντ διατράνωσε πως παρά τις δικαστικές απαγορεύσεις και τις αστυνομικές επεμβάσεις για να διαλυθεί ο μηχανισμός διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι κάλπες θα στηθούν και θα στελεχωθούν οι επιτροπές στα εκλογικά τμήματα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το μόνο που δεν θα αφήσει να διεξαχθεί είναι το “βρώμικο παιχνίδι”.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Καταλονία ναι μεν δεν διαθέτει όλα τα “συστατικά” που θα ήθελε για να οργανώσει καλλίτερα το δημοψήφισμα, εντούτοις διαθέτει τα “απαραίτητα” για να το κάνει.

Ο Πουτζεμόντ δήλωσε αναφορικά με το αποτέλεσμα, πως αμέσως μετά την έκδοσή του θα συγκαλέσει την κυβέρνησή του, θα ακούσει το τοπικό Κοινοβούλιο και θα δει τι αποφάσεις θα λάβει. Πάντως, όπως τόνισε, “τώρα” πλέον βρίσκεται πάνω στο τραπέζι σοβαρά η πρόταση να κηρύξει μονομερώς η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Ο Πουτζεμόντ για μία φορά ακόμη κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι “αρνείται να κάνει πολιτική” και πως προσπαθεί να πλήξει την αυτονομία “από την πίσω πόρτα, πλήττοντας το Σύνταγμα και χωρίς να παρουσιάζεται αυτοπροσώπως”. Όπως τόνισε, δεν έχει λάβει μηνύματα συμπαράστασης από ευρωπαίους αρχηγούς, ή αξιωματούχους, υπέρ του δημοψηφίσματος, όμως πρόσθεσε πως ούτε ο ίδιος, ούτε και η κυβέρνησή του το επεδίωξαν και ούτε πιστεύει ότι αυτό θα γίνει.

Μοιράστηκαν ψηφοδέλτια στους δρόμους

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» την Κυριακή οι Καταλονοί μοίρασαν ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Η διανομή έγινε στη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη. Η κίνηση αυτή έγινε μετά την κατάσχεση 10 εκατ. ψηφοδελτίων από την ισπανική αστυνομία, που συνέλαβε επίσης 12 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της καταλανικής κυβέρνησης, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων και διαδηλώσεων.

Το πρωί της Κυριακής, χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Βαρκελώνης, κρατώντας σημαίες, πανό και πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας.