Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού μιλάει για την πρόταση που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα νέα αποταμιευτικά προϊόντα για το συνταξιοδοτικό και τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο.
Εντύπωση και αντιδράσεις προκάλεσε η περιγραφή του για αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς όπως υποστήριξε πρέπει «να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους», τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, τη μείωση των φόρων, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση των εργαζομένων.
Ο Αλέξης Πατέλης αναφέρει επίσης:
«Πολλές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ε.Ε., έχουν σήμερα κάποιας μορφής κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Συνοπτικά, η πρόταση που είναι υπό μελέτη -και πρόκειται για προεκλογική δέσμευση- είναι η εξής: Η βασική σύνταξη παραμένει η ίδια. Αλλά στη συμπληρωματική, την επικουρική, σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους.
Αντ’ αυτού δημιουργείται ένας ατομικός κουμπαράς. Ο κάθε νέος, όταν βάζει στην άκρη ένα κομμάτι του μισθού κάθε μήνα για τη μελλοντική επικουρική του σύνταξη, θα ξέρει ότι αυτό είναι εκεί, δικό του και θα το παρακολουθεί να αβγατίζει. Δεν θα μπορεί κανείς να του το πάρει, όπως έγινε τόσες φορές στα πρόσφατα χρόνια. Είναι σωστό να έχεις πληρώσει εισφορές όλη τη ζωή σου και να έρχεται μετά κάποιος να σου κόβει τη σύνταξη; Ε, αυτό δεν θα μπορεί να γίνει σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Προφανώς, η μετάβαση στο νέο σύστημα θα είναι σταδιακή. Εννοείται δεν σημαίνει μειώσεις για τους σημερινούς συνταξιούχους. Αλλά προοπτική για τη νέα γενιά. Αν θέλετε ντε και καλά να χρησιμοποιήσετε ταμπέλες, θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε “Σύνταξη νέων” ή Ταμείο Νέων”. Το οφείλουμε στους νέους μας, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα από αυτό που είδαν να καταρρέει οι γονείς και οι παππούδες τους».
ΣΥΡΙΖΑ: Καμία απάντηση για το πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές στους σημερινούς συνταξιούχους
“Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κατά το μοντέλο του “ασφαλιστικού Πινοσέτ”, επανέρχεται στο προσκήνιο ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης”, υποστηρίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε δήλωσή της με αφορμή την συνέντευξη του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.
“Ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με την κανιβαλική δήλωση ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», ουσιαστικά αναιρεί με μία φράση τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, την αναδιανεμητική της λειτουργία και κάθε στοιχείο αλληλεγγύης των γενεών”, αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει: “Δεν δίνει όμως καμία απάντηση για το πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές στους σημερινούς συνταξιούχους, αφού οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις”.
Συνεχίζοντας την κριτική στον κ. Πατέλη αναφέρει: ” Καμία τοποθέτηση δεν κάνει και για το τεράστιο έλλειμμα δεκάδων δισ. που θα παραγάγει στα ασφαλιστικά ταμεία η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Έλλειμμα που θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες. Αλλά και καμία λέξη δεν λέει ο κ. Πατέλης για την έλλειψη οποιασδήποτε εγγύησης για τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα εκθέσουν τις εισφορές και τις μελλοντικές συντάξεις τους στον επενδυτικό κίνδυνο, γνωρίζοντας μόνο τι θα πληρώνουν και όχι τι σύνταξη θα λάβουν. Και φυσικά καμία εξήγηση δεν δίνει για το γιατί εκατομμύρια πολιτών να υποστούν ένα τέτοιο βάρος και να εισέλθουν σε ένα τέτοιο ρίσκο, όταν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία -συμπεριλαμβανομένου του επικουρικού- παραδόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ με σημαντικό πλεόνασμα”.
Κλείνοντας η κ. Αχτσιόγλου υποστηρίζει ότι “τo μόνο που είναι βέβαιο, εξασφαλισμένο και εγγυημένο από ένα τέτοιο σχέδιο και για το οποίο οποιαδήποτε αναφορά του κ. Πατέλη θα ήταν πράγματι περιττή, είναι το τεράστιο κέρδος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ. Τούτο όμως θα συμβεί μόνο αν η κοινωνία τους επιτρέψει να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Αλλά η κοινωνία δεν θα τους το επιτρέψει”.