*φωτογραφίες της κινητοποίησης από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ Ζακύνθου, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών συγκεντρώθηκαν έξω από το Διοικητήριο, ενώ μετά το τέλος των εισηγήσεων των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση, ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχειακό Μέγαρο, όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα που παρουσιάζει αναλυτικά τα αιτήματα των κατοίκων των ορεινών, το οποίο και αναγνώστηκε δημόσια.

Σημειώνεται πως, όπως μεταφέρεται, στην κινητοποίηση συμμετείχαν σύσσωμοι οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής, αλλά και από άλλες περιοχές του νησιού, καθώς εκεί βρέθηκαν ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης και ο πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ, Θοδωρής Γαλιατσάτος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συλλαλητήριο ξεκίνησε με εισήγηση του κατοίκου της Τοπικής Κοινότητας Μαριών, Άκη Μποζίκη, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά την νομική εξέλιξη της υπόθεσης από το 2014 έως και σήμερα και τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες, με σκοπό την διαλεύκανσή της , αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο κόσμος της Ζακύνθου πρέπει να πει το μεγάλο ΟΧΙ, γιατί άμα χαθεί η περιοχή θα χάσουν όλοι οι ζακυνθινοί».

Στην συνέχεια, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων των ορεινών απηύθυναν τον δικό τους λόγο προς όλους τους παρευρισκόμενους στην συγκέντρωση. Ο Πρόεδρος των Μαριών, Δημήτρης Μποζίκης, ισχυρίστηκε πως το εν λόγω συμβόλαιο που παραχωρεί τα 15.000 στρέμματα προς την εταιρία PIMANA «νομιμοποιήθηκε με κάποιους ψευδομάρτυρες», όπως ισχυρίστηκε, τους οποίους κατονόμασε δημοσίως, εκφράζοντας και την δυσαρέσκειά του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Γιώργο Στασινόπουλο, σχετικά με την κεντρική είσοδο του Διοικητηρίου που ήταν κλειστή.

Ο Πρόεδρος των Βολιμών, Νίκος Θεοδόσης με αγανάκτησή είπε πως « κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προσάψει την Κοινότητα Βολιμών στην προσωπική του φιλοδοξία», ενώ ο Πρώην Πρόεδρος της Αναφωνήτριας κάλεσε «ούτε να διανοηθείτε να αρπάξετε την γη μας, ούτε να διανοηθείτε να αρπάξετε τον τόπο μας. Ο λαός δεν αγοράζεται». Από την άλλη, ο Διονύσης Σπίνος, υποστήριξε πως «το εν ισχύ τοπογραφικό είναι πλαστό και μια απάτη», δηλώνοντας πως δεν εμπιστεύεται τους επενδυτές.

Τέλος, ο Δήμαρχος της Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, παρουσίασε για άλλη μια φορά την δική του θέση όσον αφορά το ζήτημα της αγοραπωλησίας, υποστηρίζοντας πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορεινών και του Δήμου, «διότι δεν είναι δυνατόν κάποιος που θέλει να κάνει επένδυση, να μην φανερώνει τα σχέδιά του και να μην δέχεται την συνεργασία με τους κατοίκους των περιοχών αυτών». Ακόμη, γνωστοποίησε τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή με παράγοντες από την πλευρά της εταιρίας και του Εμίρη, επισημαίνοντας πως θα απαιτήσει να του φανερώσουν τις επιδιώξεις τους.

Διαβάστε το ψήφισμα της Συγκέντρωσης:

Εμείς οι κάτοικοι της ορεινής Ζακύνθου, ιδιοκτήτες γης που κινδυνεύουμε να την χάσουμε, από μία πρωτοφανή απάτη που έχει γίνει είς βάρος μας τα τελευταία 6 χρόνια, καθώς και οι πολίτες της Ζακύνθου που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας, καλούμε όλους τους Ζακυνθινούς να συνταχθούν μαζί μας και να αγωνιστούμε για να προασπίσουμε το νησί μας και την περιοχή γύρω από το ναυάγιο από τα αρπακτικά που την επιβουλεύονται.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση που έχει λάβει να τοπογραφηθεί η δημοτική περιουσία στην περιοχή και να δηλωθεί στο κτηματολόγιο, επίσης ο δήμος να καταθέσει διεκδικητική αγωγή για να προστατέψει την δημοτική περιουσία από τους καταπατητές.

Καλούμε την περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προστατέψει όλες τις δημόσιες υποδομές (δρόμοι κτλ) που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή με χρήματα της Νομαρχίας Ζακύνθου και του ελληνικού λαού, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον και η ανεμπόδιστη πρόσβαση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού στην περιοχή του Ναυαγίου και στη θάλασσα.

Καλούμε την ελληνική πολιτεία να τηρήσει την νομιμότητα και να προστατέψει την δημόσια περιουσία και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία των Ελλήνων πολιτών

Τέλος καλούμε όλους να αγωνιστούμε από κοινού για να προστατέψουμε το νησί μας και τα ιερά και τα όσια των προγόνων μας για να μην καταλήξουμε να είμαστε ξένοι στον τόπο μας!!!