Η κυβέρνηση της Κένυας υποστηρίζει ότι η καθολική απαγόρευση των πλαστικών σακουλών θα βοηθήσει να σωθεί το περιβάλλον, παρά τις έντονες αντιδράσεις των βιομηχάνων οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα χαθούν 80.000 θέσεις εργασίας και προσέφυγαν ανεπιτυχώς στο Ανώτατο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, η σχετική νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα έως 38.000 δολάρια και ποινή φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια για τους παραβάτες. Παρόλα αυτά αναμένεται να είναι δύσκολη η προσαρμογή καθώς η σακούλα συνήθως δίνεται δωρεάν από τα πολυκαταστήματα. Η κυβέρνηση έδωσε περιθώριο προσαρμογής έξι μηνών στους καταναλωτές.

Αυτή ήταν η τρίτη προσπάθεια μέσα σε 10 χρόνια να απαγορευτεί η πλαστική σακούλα στην Κένυα και σύμφωνα με την απεσταλμένη του BBC στην αφρικανική χώρα, πολλοί Κενυάτες φαίνεται να υποστηρίζουν το μέτρο.


Μέτρα και για τους ταξιδιώτες


Το μέτρο αφορά και τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην χώρα με πλαστικές σακούλες από τα καταστήματα duty-free, καθώς θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να τις αφήνουν στα αεροδρόμια.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει ήδη απαγορευτεί σε αρκετές αφρικανικές χώρες- μεταξύ άλλων στη Νότια Αφρική, την Ρουάντα και την Ερυθραία.