Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απάντησε στα επικριτικά σχόλια σχετικά με «τον μέσο όρο μαθητών σε όλη την επικράτεια» εμμένοντας στον μέσο όρο των 17 παιδιών σε όλη την επικράτεια και τονίζοντας ότι «αφήνοντας εκτός τα ειδικά σχολεία όπου ο μέσος όρος είναι πολύ χαμηλός, δηλαδή τρεις ανά τάξη, στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή στις πιο πολυπληθείς πόλεις της Ελλάδος (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) ο μέσος όρος είναι 20 ανά τάξη». Η απάντηση αυτή δόθηκε σε ομιλία της στη Βουλή όπου έχει κληθεί να τοποθετηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές προς ενημέρωση τους σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης το επόμενο διάστημα.

 

Ψευδοπολιτική

Ειδικά για τα σχολεία, η υπουργός επανέλαβε ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση στην έναρξη λειτουργίας, με στόχο να περιοριστούν οι μετακινήσεις τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων και προέτρεψε τους γονείς να επιστρέψουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου διότι όπως έδειξαν οι τελευταίες εβδομάδες, οι ασυμπτωματικοί είναι η πιο επικίνδυνη κατηγορία για την εξάπλωση της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τον τρόπο που θα λειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης σηκώνοντας κύμα αντιδράσεων σχετικά με το θολό τοπίο που άφησε για το πότε τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία. Συγκεκριμένα, μίλησε για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση -με την τελική απόφαση να λαμβάνεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Παραμένει ανοιχτό τελικά το ενδεχόμενο παράτασης του ανοίγματος των σχολείων

Επιπλέον, αντιδράσεις δημιούργησε και η αναφορά της ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη σε όλη την επικράτεια είναι 17, ένα ποσοστό που στην ουσία δεν λέει τίποτα σχετικά με το πόσοι μαθητές βρίσκονται σε κάθε τάξη και ποια είναι η εικόνα συγχρωτισμού.

Η υπουργός Παιδείας τη Δευτέρα στάθηκε και στο ότι το υπουργείο έχει προβλέψει διαφορετικά διαλείμματα για κάθε τάξη, ενώ ευχαρίστησε την ιδιωτική πρωτοβουλία μεταξύ άλλων και για τα δωρεάν παγούρια από το ίδρυμα Λασκαρίδη.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά το πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων στη Βουλή η Κεραμέως είπε τα εξής:

– Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους εκτός από τις ώρες φαγητού.

– Όχι μάσκα σε γυμναστική και αθλήματα.

– Υποχρεωτική μάσκα στα σχολικά λεωφορεία για μαθητές, οδηγούς και συνοδούς. Στα προνήπια υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συνοδούς και οδηγούς σχολικών.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εκπαιδευτικούς – έμφαση την εκπαίδευση των μαθητών για τη χρήση της με αναλυτικές κατηγορίες από τον ΕΟΔΥ για το ποιοι εξαιρούνται. Η κυβέρνηση θα δώσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

– Χρήση προμετωπίδας αντί για μάσκα σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ. στην λογοθεραπεία για να βλέπει τα χείλη.

– Ναι στη λειτουργία κυλικείων, αλλά προσαρμοσμένη στα μέτρα του κορονοϊού.

– Σχολικοί εορτασμοί σε κάθε τμήμα.

– Διαγωνισμοί με μάσκα.

– Όχι σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

– Ναι σε επισκέψεις σε Μουσεία εφόσον το επιτρέπουν τα ίδια ανά τμήμα. Το ίδιο και οι περίπατοι κοντά στο σχολείο.

– Για τα αθλήματα ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό με μικρές και σταθερές ομάδες ως προς την σύνθεσή τους.

– Δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικά πρωταθλήματα.

– Για τα Εργαστήρια απαιτείται καθαρισμός. Καθαρισμός στους υπολογιστές και στα μουσικά όργανα μετά από κάθε χρήση.

– Υποχρεωτικό το παγούρι στο σχολείο για να μην πίνουν νερό από την βρύση. Το Ίδρυμα Λασκαρίδη θα χορηγήσει ένα παγούρι για κάθε μαθητή Δημοτικού.

– Απουσίες: Δικαιολογούνται αν νοσεί ο ίδιος ο μαθητής, ή ο εκπαιδευτικός ή πρόσωπο που ζει στο ίδιο σπίτι ή αν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Η Επιτροπή θα δώσει τις κατηγορίες που θα έχουν το δικαίωμα να απουσιάζουν. Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα κινδύνου θα απαιτείται προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

– Για μαθητές που απουσιάζουν ο εκπαιδευτικός θα παρέχει τηλεκπαίδευση. Άδεια ειδικού σκοπού εφ’ όσον πρέπει να απουσιάσει.

Μάλιστα, απευθυνόμενη προς τους Βουλευτές, η Κεραμέως υπογράμμισε την ανάγκη υπεύθυνης στάσης έναντι της υγειονομικής κρίσης, θέτοντας ερωτήματα προς την αντιπολίτευση:

«Πρέπει όμως και τα κόμματα να λάβουν υπεύθυνα θέση. Συμφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων; Συμφωνούν με την υποχρεωτική χρήση μάσκας ως ασπίδα προστασίας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μας; Συμφωνούν με τις επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών; Συμφωνούν με την ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου με πάνω από 100 εκ. ευρώ; Συμφωνούν με τις επιπλέον περίπου 2000 προσλήψεις στα ΑΕΙ; Συμφωνούν με την καθαριότητα στα σχολεία πρωί και απόγευμα; Με τα αντισηπτικά σε κάθε τάξη; Με την ενημερωτική καμπανιά από τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Παιδείας και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο; Με την καμπάνια με γραπτές οδηγίες, βίντεο και δια ζώσης επισκέψεις; Με την ενίσχυση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, του e-class και του e-me; Με τις ψηφιακές τάξεις ανά εκπαιδευτικό που είναι έτοιμες να υλοποιηθούν σε περίπτωση που χρειαστεί τηλεκπαίδευση; Με τις 70.000 φορητές συσκευές που εξασφαλίσαμε για τα σχολεία; Με τα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση που έχουν ήδη υλοποιηθεί; Με τα προγράμματα εκπαιδευτικής τηλεόρασης που χτίσαμε από το μηδέν; Θα αναμένουμε τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων.»