Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κλήθηκε την Τρίτη να απαντήσει για τις χθεσινές της ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και τα γενικότερα μέτρα που εξήγγειλε για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στις Διαρκείς Επιτροπές Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Μάλιστα, στη συζήτηση συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εξαπολύοντας πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο φορέων όσο και σε επίπεδο πολιτικής είναι πολλές. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης έκανε λόγο για κυβέρνηση που «δεν αξιοποίησε την καλοκαιρινή περίοδο ώστε σε συνεργασία με τους δήμους να θωρακίσει υγειονομικά τα σχολεία, δε μερίμνησε για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, δεν αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν εξασφάλισε επιπλέον χώρους και αίθουσες ώστε να τηρηθούν οι κανόνες που υπαγορεύουν οι ειδικοί όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τον τρόπο που θα λειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης σηκώνοντας κύμα αντιδράσεων σχετικά με το θολό τοπίο που άφησε για το πότε τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία. Συγκεκριμένα, μίλησε για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση -με την τελική απόφαση να λαμβάνεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Παραμένει ανοιχτό τελικά το ενδεχόμενο παράτασης του ανοίγματος των σχολείων

Επιπλέον, αντιδράσεις δημιούργησε και η αναφορά της ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη σε όλη την επικράτεια είναι 17, ένα ποσοστό που στην ουσία δεν λέει τίποτα σχετικά με το πόσοι μαθητές βρίσκονται σε κάθε τάξη και ποια είναι η εικόνα συγχρωτισμού.

Ψευδοπολιτική

Η υπουργός Παιδείας στάθηκε και στο ότι το υπουργείο έχει προβλέψει διαφορετικά διαλείμματα για κάθε τάξη, ενώ ευχαρίστησε την ιδιωτική πρωτοβουλία μεταξύ άλλων και για τα δωρεάν παγούρια από το ίδρυμα Λασκαρίδη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρθηκε με επικριτικό τρόπο ο υπουργός Υγείας λέγοντας πως «φτάσατε στο αξιοθρήνητο σημείο να μιλάτε εσείς και τα φερέφωνα σας για τσαρλατανισμό της κυβέρνησης επειδή είπαμε στον κόσμο για την συμφωνία της Κομισιόν για προμήθεια εμβολίων στα τέλη της χρονιάς. Γραπτή είναι η συμφωνία κύριοι της αντιπολίτευσης. Αλλά είστε σε τέτοια φάση μανίας να φανείτε κάπου – προφανώς διότι έχετε τα δικά σας συνεχή εσωτερικά προβλήματα – που αντιδράτε λες και δεν θέλετε να πάνε όλα καλά με την ολοκλήρωση του εμβολίου- όπως δηλαδή προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Σας έχω ικανούς μέχρι και να χαρείτε αν πάει κάτι πιο πίσω μόνο και μόνο για να δικαιωθούν οι επιθέσεις σας. Δεν υπάρχουν αυτά που κάνετε και λέτε». Σημείωσε πως «περιμένω λοιπόν από εσάς τις προτάσεις σας. Και να διευκρινίσω ότι προτάσεις του τύπου «Τεστ σε όλους» δεν είναι πρόταση, είναι ανάλογο με το «εύχομαι ειρήνη σε όλον τον κόσμο». Έχετε επιλέξει να ζείτε με τις επιθυμίες σας, έχουμε επιλέξει να ζούμε με τα επιτεύγματά μας».

Από το ΚΙΝ.ΑΛ ο Ανδρέας Πουλάς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «δεν έχετε κάνει προσλήψεις στην υγεία» και ότι «πορεύεστε με το βλέποντας και κάνοντας». Σημείωσε πως «μόνο εάν αυξηθούν τα τέστ θα μπορέσει να ελεγχθεί η διασπορά» ζητώντας «επιτέλους περισσότερα προληπτικά τέστ» και «τα αποτελέσματα να εξάγονται γρήγορα». Ειδικά για τα νοσοκομεία είπε πως «πρόσληψη γιατρών πρέπει να γίνει. Λέμε νούμερα μόνον στον αέρα» ενώ «τα νοσοκομεία να διαθέτουν τις προϋποθέσεις να διαχειριστούν κρούσματα κορονοϊού».

Ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ μίλησε για «παλινωδίες και αντιφάσεις» από την κυβέρνηση που παράλληλα «κουνάει το δάκτυλο στον λαό για την ευθύνη του στην αντιμετώπιση του κορονοϊού» και «συντηρεί και κλιμακώνει την προπαγάνδα της κοινωνικής ευθύνης. Τέλος η Σοφία Σακοράφα βουλεύτρια του Μέρα25 μίλησε για «ανεπίτρεπτη πρακτική της μεθοδευμένης απόκρυψης των κρουσμάτων» και «αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αναδιοργάνωση των δομών υγείας». Για τα σχολεία είπε ότι «απαιτείται αύξηση των αιθουσών» αφού «σε άλλες χώρες υπάρχουν θρανία του ενός μαθητή».

Κινητοποιήσεις από δασκάλους και καθηγητές

Στις 11 η ΟΛΜΕ (καθηγητές) και η ΔΟΕ (δάσκαλοι) πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς την Βουλή, ζητώντας , μεταξύ άλλων, τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές και εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες, καθώς επίσης και αυξημένο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές σε μια φάση.

Φωτογραφίες: Alexandros Michailidis / SOOC

Επιπλέον, υπάρχει αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά, κ.λπ.).

Ακόμα, ζητούν τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους, αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού, καθώς επίσης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

Τέλος, ζητούν την κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων και την οργανωμένη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ορθής τήρησης των μέτρων προστασίας.

Το ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε επικριτικά απέναντι στις ανακοινώσεις της υπουργού με την Υπεύθυνη Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας, Χαρά Κεφαλίδου, να τονίζει ότι «το Υπουργείο Παιδείας εξαντλεί κάθε επικοινωνιακή δυνατότητα χωρίς να μιλά συγκεκριμένα. Ούτε σήμερα γίναμε σοφότεροι. Η Υπουργός άνοιξε όλα τα κεφάλαια με ασάφειες και γενικολογίες διαβεβαιώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι. Στα πολλά όμως ερωτήματα, απαντήσεις δεν δόθηκαν. Όλα παραπέμπονται σε μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις που ΘΑ εκδοθούν. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο!»

«Κατανοούμε το αδιέξοδο και τη σύγχυση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τώρα η αδυναμία λύσεων είναι εμφανής. Σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζονται ήδη συνδυαστικά μέτρα εκτός από τη χρήση μάσκας όπως τήρηση αποστάσεων, σπάσιμο τμημάτων με λιγότερους μαθητές, επιπλέον σχολικές αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικών, διαγνωστικά τεστ για τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου κα.

Το σήριαλ ‘Έναρξη Νέας Σχολικής Χρονιάς’ συνεχίζεται με αυτοσχεδιασμούς και εσείς παίζετε με την αγωνία των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του Υπουργείου επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τις οδηγίες των Ειδικών. Ξεχνά όμως τους εκπαιδευτικούς που λείπουν συστηματικά από την εικόνα και ας είναι αυτοί που τελικά θα κληθούν να υλοποιήσουν τα μέτρα.

Σε αυτή τη νέα πρωτόγνωρη σχολική χρονιά απουσιάζει ο σχεδιασμός ενός καινούργιου μοντέλου οργάνωσης σχολείου και οι εναλλακτικές λύσεις ανά περιοχή που η συγκυρία απαιτεί.

Επιτέλους λίγη σοβαρότητα!».

Η κυβέρνηση «έπαιξε στον τζόγο την υγεία του λαού και μέσα στο καλοκαίρι ψήφισε μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες και την αύξηση των αριθμών ανά τάξη από 22 στους 25 μαθητές»

Από τη μεριά του το ΚΚΕ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η αποφυγή του συγχρωτισμού και η προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών απαιτεί αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές κι ας αφήσει η υπουργός τις γνωστές αλχημείες για 17 μαθητές ανά τάξη. Το αναγκαίο αυτό μέτρο είναι απολύτως ρεαλιστικό σε μια σειρά δήμους της χώρας (επαρχία, νησιωτική Ελλάδα) με την άμεση αξιοποίηση των εκατοντάδων σχολικών μονάδων, που έκλεισαν από το 2012 και μετά. Σε μια σειρά αστικά κέντρα χρειάζεται έγκαιρος σχεδιασμός για αξιοποίηση κατάλληλων δημοσίων κτιρίων, με ευθύνη του κράτους».

Το κόμμα πρότεινε «έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό Προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Στήριξη και γενίκευση των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.). ‘Αμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού. Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων».

Για τα ΑΕΙ:

«Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές. Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες. Αξιοποίηση όλων των χώρων των ιδρυμάτων, με κατάλληλη διαμόρφωση τους, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών, ιδιωτικών χώρων, για να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις. Για την εξ’ αποστάσεως εξέταση, να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους φοιτητές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό και ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν. Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη στις εστίες. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση. Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές, από και προς τις σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

«Αυτά τα μέτρα δίνουν ουσιαστικό νόημα στην ατομική ευθύνη, γιατί στηρίζουν τη ζωή εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Τα μέτρα αυτά δίνουν ουσιαστική απάντηση και στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας» τονίζει το ΚΚΕ προσθέτοντας: «Αντί γι’ αυτά τα μέτρα, όμως, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσε ουσιαστικά ο λαός και η νεολαία, έπαιξε στον τζόγο την υγεία του λαού και μέσα στο καλοκαίρι ψήφισε μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες και την αύξηση των αριθμών ανά τάξη από 22 στους 25 μαθητές!».

«Εδώ και μήνες εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές, με βάση τη γνώση και την εμπειρία τους τονίζουν την ανάγκη υλοποίησης μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία της μορφωτικής διαδικασίας. Ούτε νέες σχολικές τάξεις δημιουργήθηκαν, ούτε βρέθηκαν νέοι κατάλληλοι χώροι στα ΑΕΙ, ούτε εξασφαλίστηκε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία και τα ΑΕΙ και φυσικά ούτε λόγος για αύξηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών. Φαίνεται τα μέτρα αυτά κοστίζουν και δεν ανήκουν στα πρωτόκολλα που απελευθερώνουν την κερδοφορία στα πλοία, στα αεροπλάνα ή στις εικόνες του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς» σημειώνει ακόμα το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του καταλήγοντας: «Η έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει άμεσα να συνδυαστεί με την πάλη για τη μόρφωση, την υγεία και τη ζωή του λαού και των παιδιών του».