Μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αμερική και Κίνας σχετικά με την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει λάβει και διπλωματικές διαστάσεις. Η τελευταία απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης μετά τις εξελίξεις επί του θέματος ήταν να απελάσει τους Αμερικανούς δημοσιογράφους 3 δημοσιογραφικών οργανισμών της «The New York Times», της «The Wall Street Journal» και της «The Washington Post».
Το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Τρίτη ότι διέταξε τους δημοσιογράφους να επιστρέψουν τις διαπιστεύσεις τους εντός των επόμενων δέκα ημερών και ως εκ τούτου θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Επιπλέον το Πεκίνο ανακήρυξε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης «Φωνή της Αμερικής», «The Times», «The Journal», «The Post» καθώς και το περιοδικό «Time» ως ελεγχόμενα από την αμερικανική κυβέρνηση και διέταξε να δηλώσουν άμεσα το προσωπικό τους, τα οικονομικά τους, και τις κατοικίες τους στην Κίνα.
Όπως έγραψε η «South China Morning Post», η εν λόγω κίνηση πρόκειται για αντίποινα εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε το προηγούμενο μήνα, πέντε κρατικά ΜΜΕ της Κίνας στην Αμερική ως «ξένες αποστολές» και επιπλέον αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό των Κινέζων υπηκόων που μπορούν να δουλεύουν για τα κινεζικά κρατικά πρακτορεία σε αμερικανικό έδαφος.
Οι απελάσεις δημοσιογράφων από πλευράς Κίνας έχουν ξεκινήσει ήδη από τον προηγούμενο μήνα όταν εκδιώχθηκαν τρεις δημοσιογράφοι της Wall Street Journal για ένα άρθρο με τίτλο «Η Κίνα είναι ο πραγματικός άρρωστος της Ασίας». Ωστόσο οι συγκεκριμένοι τρεις δημοσιογράφοι να σημειωθεί ότι δεν είχαν κάποια σχέση με το άρθρο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τόνισε στον απόηχο της απόφασης, ότι ήταν λάθος της Κίνας να εξομοιώσει τα κρατικά της μέσα ενημέρωσης και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.
Η κόντρα μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μετά από αλλεπάλληλες δηλώσεις αμφοτέρων των πλευρών σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού που εξελίχθηκε σε πανδημία. Το Πεκίνο είχε δηλώσει ότι Αμερικανοί στρατιώτες έφεραν τον ιό στην πόλη Γουχάν από όπου φέρεται να ξεκίνησε η πανδημία, με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε διάβημα στον Κινέζο πρεσβευτή. Η κατάσταση χειροτέρεψε μετά από μια ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στο twitter στην οποία αποκάλεσε τον κορονοϊό «κινέζικο ιό», πράγμα το οποίο εξόργισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Να σημειωθεί ότι σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε συμβουλέψει το κοινό να μην αναφέρεται στον κορονοϊό ως προερχόμενο από την Κίνα καθώς αφενός οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει με απόλυτη βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο είναι ακριβές και αφετέρου αυτός ο ισχυρισμός δίνει πάτημα για διακρίσεις και ρατσισμό εναντίον του κινεζικού λαού.
Οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο είναι κάθε άλλο παρά φιλικές εφόσον η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να κηρύξει πέρσυ εμπορικό πόλεμο στη Κίνα θέτοντας μεγάλους δασμούς στα κινέζικα προϊόντα. Μάλιστα σύμφωνα με οικονομικές αναλύσεις η συγκεκριμένη απόφαση θα κόστιζε τεράστια ποσά στη παγκόσμια οικονομία και θα δημιουργούσε ακόμα και συνθήκες αποσταθεροποίησης.