«Μιλάμε για μια περιοχή με έκταση λίγο μικρότερη από την Κρήτη, με 26 εκατ. κατοίκους … αυτό προϋποθέτει ένα πολύ προηγμένο σύστημα Δημόσιας Υγείας για να αντιμετωπίσει μια τέτοια έξαρση … Έχουν πάρα πολύ αυστηρό δόγμα “μηδενικής ανοχής”. Μέχρι τώρα λειτούργησε, με τις παραλλαγές ως και τη Δέλτα. Πολύ φοβάμαι ότι είναι τελείως ανίσχυρο για την Όμικρον και την Όμικρον 2. Θα δούμε αν πέφτουν έξω. Μιλάμε για πολύ διεισδυτική μεταδοτικότητα, που μπορεί να κατασταλεί πρόσκαιρα, αλλά πολύ γρήγορα φουντώνει. Μακάρι να το πετύχουν, έστω αυτά τα μέτρα, ανεφάρμοστα για δυτικές κοινωνίες», είπε ο κ. Τζανάκης.
Θύμισε επίσης ότι «η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια» και αυτό συνεχίζεται και σήμερα. «Δεν είναι δυνατόν να έχεις 3 νεκρούς, όταν έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό όπου οι άνω των 65 είναι 30%-40% ανεμβολίαστοι και οι άλλοι είναι εμβολιασμένοι με ένα εμβόλιο ανίσχυρο κατά της Όμικρον και της Όμικρον 2, πολύ περισσότερο από τα δικά μας. Σύμφωνα με τα 300.000 κρούσματα, υπολογίζω ότι θα υπάρχουν 1.000-3.000 νεκροί. Και αυτό με τα στατιστικά της Ελλάδας, όχι αυτών που έχουν εκεί».
«Το κινεζικό σύστημα είναι καλά οργανωμένο, αλλά προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με μεγάλη αντικοινωνικότητα και κατά της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Είναι καλά οργανωμένο για “να γίνει δουλειά”, αλλά δεν είναι ανθρωποκεντρικά οργανωμένες οι υπηρεσίες στην Κίνα. Στην Γιουχάν π.χ., δεν υπήρχαν νοσοκομεία -και τα έχτισαν … Πρέπει να ευχηθούμε να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας στην Κίνα. Αν “πέσει” η Σαγκάη, θα έχουμε οικουμενικό αντίκτυπο στην οικονομία και στο εμπόριο», όπως προειδοποίησε.