Σύμφωνα με το CNN Money, το Πεκίνο πέρασε στην αντεπίθεση μετά την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα, εστιάζοντας κυρίως στον τεχνολογικό τομέα. Την Δευτέρα η Κίνα έθεσε σε εφαρμογή δασμούς σε εισαγωγές 128 αμερικανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και χοιρινού, ως πρώτη απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Το προεδρικό διάταγμα για επιβολή δασμών δεκάδων δισεκατομμυρίων έχει υπογραφεί, αλλά οι κυρώσεις προς την Κίνα δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου της Κίνας δήλωσαν την Κυριακή ότι θα επιβάλουν δασμούς 15% σε 120 αμερικανικά προϊόντα  όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το κρασί και ο χάλυβας. Δασμοί 25% θα επιβληθούν, ανάμεσα σε άλλα, σε εισαγόμενο χοιρινό και ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Η θέση των ΗΠΑ

Όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών  ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, Ρατζ Σας, η κίνηση αυτή είναι η απάντηση των ΗΠΑ στην «οικονομική επιθετικότητα της Κίνας» και σκοπός είναι η να παταχθεί «η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας» για την οποία κατηγορεί η αμερικανική κυβέρνηση το Πεκίνο.

Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει ότι το εμπορικό έλλειμμα ύψους 375 δισ. με αυτήν πρέπει να μειωθεί, όταν είχε κάνει πράξη την προηγούμενη απειλή του για δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Προκειμένου να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, ο Τραμπ βρήκε πάτημα στις αμερικανικές έρευνες που έγιναν βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί Εμπορίου του 1974 και διαπίστωσαν ότι υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαναγκασμός αμερικανικών εταιρειών να παραδώσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κινεζικές καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές για να αποκτήσουν την τεχνολογία τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το κόστος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο παραποιήσεων και απομιμήσεων, του πειρατικού λογισμικού και της κλοπής εμπορικών μυστικών φτάνει μέχρι τα 600 δισεκ. δολάρια, κατά μία μελέτη.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αρμόδια για οικονομικά θέματα υποστήριξε ότι ένας από τους σκοπούς των νέων μέτρων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των δασμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Ωστόσο, είχε ξεκαθαρίσει πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος κινέζικων αντίποινων.