Ο καταστροφικός καύσωνας που έκαψε την Ινδία και το Πακιστάν τους τελευταίους μήνες έγινε πιο πιθανός λόγω της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί μια ματιά στο μέλλον της περιοχής, αναφέρει μελέτη διεθνών επιστημόνων. Η ομάδα World Weather Attribution ανέλυσε ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι πρώιμοι, μακρόχρονοι καύσωνες που επηρεάζουν μια τεράστια γεωγραφική περιοχή είναι σπάνια γεγονότα, που συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα.

Όμως, το σημερινό επίπεδο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που δημιουργήθηκε από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, έχει κάνει αυτούς τους καύσωνες 30 φορές πιο πιθανούς, αναφέρει η μελέτη της ομάδας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Εάν η παγκόσμια θέρμανση αυξηθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου περισσότερο από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε καύσωνες όπως αυτός θα μπορούσαν να συμβούν δύο φορές σε έναν αιώνα και έως και μία φορά κάθε πέντε χρόνια, δήλωσε στο Al Jazeera η Αρπίτα Μοντάλ, κλιματολόγος στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Βομβάη, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτό είναι ένα σημάδι των πραγμάτων που έρχονται», δήλωσε η Μοντάλ.

Για παράδειγμα, «σε έναν κατά 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερο κόσμο, αυτό που τώρα είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια θα μπορούσε να είναι τόσο συχνό όσο ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα πέντε χρόνια» δήλωσε η Μοντάλ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Για να πραγματοποιήσουν την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες συνέκριναν τις μετρήσεις της θερμοκρασίας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο που χρονολογούνται εδώ και αρκετές δεκαετίες με τις συνθήκες που θα μπορούσαν να επικρατήσουν χωρίς την κλιματική αλλαγή, με βάση προσομοιώσεις στον υπολογιστή.

«Οι άνθρωποι στη Νότια Ασία είναι συνηθισμένοι σε κάποιο επίπεδο θερμών θερμοκρασιών» δήλωσε ο Ρουπ Σινγκ, σύμβουλος κλιματικών κινδύνων στο Κέντρο Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Al Jazeera. «Αλλά όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 45C ή και περισσότερο, γίνεται πραγματικά δύσκολο να πραγματοποιήσει κανείς τις συνήθεις δραστηριότητές του».

H Ινδία έζησε τον θερμότερο Μάρτιο στη χώρα από το 1901 που άρχισαν οι καταγραφές και ο Απρίλιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν και σε τμήματα της Ινδίας. Οι επιπτώσεις ήταν αλυσιδωτές και εκτεταμένες: ένας παγετώνας έλιωσε στο Πακιστάν, προκαλώντας πλημμύρες, ενώ η πρώιμη ζέστη έκαψε τις καλλιέργειες σιταριού στην Ινδία, αναγκάζοντάς την να απαγορεύσει τις εξαγωγές σε έθνη που υποφέρουν από ελλείψεις τροφίμων λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ακόμα είχε ως αποτέλεσμα την πρώιμη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία, η οποία εξάντλησε τα αποθέματα άνθρακα, με αποτέλεσμα οξείες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας που επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους.