Το ψήφισμα συνυπογράφηκε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ έλαβε υποστήριξη ακόμη και από το «κεντρώο» κόμμα του Μπένι Γκαντς. Το κεντροαριστερό κόμμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Yair Lapid αποχώρησε από τη συνεδρίαση για να αποφύγει να υποστηρίξει τη δήλωση, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών, ανέφερε η εφημερίδα Times of Israel.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους θα αποτελούσε «υπαρξιακό κίνδυνο για το κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του, θα διαιωνίσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή». Το κείμενο σημειώνει επίσης ότι «θα χρειαστεί μόνο λίγος χρόνος για να καταλάβει η Χαμάς τον έλεγχο του παλαιστινιακού κράτους και να το μετατρέψει σε εξτρεμιστική τρομοκρατική βάση, συνεργαζόμενη με τον υπό την ηγεσία του Ιράν άξονα για την εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ». «Η προώθηση της ιδέας ενός παλαιστινιακού κράτους θα είναι μια ανταμοιβή για την τρομοκρατία και μόνο θα ενθαρρυνθεί η Χαμάς και οι υποστηρικτές της, οι οποίοι θα το θεωρήσουν νίκη που επιτεύχθηκε χάρη στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και προοίμιο του εξτρεμισμού και η αρχή για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής» αναφέρει επίσης.

Ήδη τον Φεβρουάριο, η Κνεσέτ ενέκρινε ένα ψήφισμα που χορηγήθηκε από τον Νετανιάχου απορρίπτοντας τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους, αλλά αυτή η πρόταση αφορούσε συγκεκριμένα τη μονομερή ίδρυση ενός τέτοιου κράτους εν μέσω αναφορών ότι χώρες στο εξωτερικό σκέφτονταν να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος χωρίς ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Αυτό το ψήφισμα απορρίπτει συνολικά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ακόμη και ως μέρος ενός διαπραγματευτικού διακανονισμού με το Ισραήλ.

Η πρωτοβουλία εγκρίθηκε λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ για να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο Μουσταφά Μπαργκούτι, ο γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, επέκρινε την ψήφιση του ψηφίσματος. «Κανένα σιωνιστικό κόμμα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση δεν καταψήφισε το ψήφισμα», έγραψε στο X. «Αυτό το ψήφισμα αντιπροσωπεύει μια απόρριψη της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους και μια επίσημη δήλωση του θανάτου της συμφωνίας του Όσλο», ανέφερε ο Μπαργκούτι.