Φωτογραφίες: Nikos Libertas / SOOC

Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της ομοφοβικής επιστολής των 160 «επιφανών» προσωπικοτήτων, ενάντια στον γάμο ομοφύλων, χιλιάδες κόσμου έκαναν το κέντρο της Αθήνας πολύχρωμο.

Η αντίδραση των «προσωπικοτήτων», που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, έρχεται λόγω της έκθεσης του καθηγητή Σισιλιανού, που εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων. «Η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους, απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον καθηγητή και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος στις 19:00 και ολοκληρώθηκε στη Βουλή.

Στο κάλεσμά τους, οι διοργανωτές του Pride ανέφεραν:

«Έναν χρόνο με τις διεκδικήσεις μας να μένουν στο συρτάρι και με μια κυβέρνηση που αρνείται να αντιμετωπίσει την LGBTQI+ κοινότητα ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Η στερηση των δικαιωμάτων μας έχει διαχρονικό και διακομματικό χαρακτήρα. Η κοινωνία είναι έτοιμη. Οι κυβερνήσεις όχι.

Ήρθε η στιγμή μας. Η ώρα να κατέβουμε στον δρόμο, εκεί που όλα ξεκίνησαν. Απλά. Συντροφικά. Διεκδικητικά. Ανθρώπινα.

Ήρθε η στιγμή μας, ως κοινότητα, να επιστρέψουμε στην αρχή και να αναζητήσουμε τα στοιχεία αυτά που μας ενώνουν. Αυτά που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε σε αυτή την ομοφοβική, τρανσφοβική και ρατσιστική κοινωνία και παρά την αστυνομική βία, την πατριαρχία, την ανισότητα, την απομόνωση και την κακοποίηση που βιώνουμε. Αυτά που θα μας κάνουν να βγούμε περήφανα μαζί στον δρόμο, διατηρώντας τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναπόσπαστο μέρος της νέας μας καθημερινότητας»