Η Κολομβία παραμένει στους δρόμους
Κατσαρολάδα στην πλατεία Μπολιβάρ και μηνύσεις τη Δευτέρα. Πανεργατική απεργία την Πέμπτη. Και συνεχίζουμε. Αυτή ήταν η απόφαση της Εθνικής Απεργιακής Επιτροπής στην Κολομβία, που περνά και στη νομική αντεπίθεση, απέναντι στη νεοφιλεύθερη κυβέρνηση. Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, που αποτελούν εκπρόσωποι όλων των συνδικάτων και όλων των φοιτητικών ενώσεων, έχει προσθέσει στα αιτήματα και την άμεση βοήθεια προς τους πρώην αντάρτες του FARC που επιθυμούν την κοινωνική επανένταξη, καθώς η κυβέρνηση Ντούκε έχει «παγώσει» την ειρηνευτική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ποσοστό των ανταρτών που είχαν παραδώσει τα όπλα, με την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, ήδη έχουν επιστρέψει στο αντάρτικο, θεωρώντας ότι είναι η μόνη τους άμυνα, με την κυβέρνηση Ντούκε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πάνω από 700 ηγέτες του ινδιάνικου κινήματος και πρώην αντάρτες του FARC έχουν δολοφονηθεί από το 2016 ως σήμερα.
Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολίτες κατέθεσαν την Τρίτη μήνυση κατά της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε και της αστυνομίας, για την ασύμμετρη κατασταλτική βία που χρησιμοποιούν. Μία από τις οργανώσεις, η Επιτροπή για τους Πολιτικούς Κρατούμενους, ανακοίνωσε ότι η μήνυση κατατέθηκε και εκ μέρους των άνω των χιλίων πολιτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, έχοντας συλληφθεί από τις 21 Νοεμβρίου, οπότε άρχισαν οι λαϊκές διαμαρτυρίες ως σήμερα, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, και χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, κατά τις διαδηλώσεις εναντίον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, οι οργανώσεις ζητούν από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει ώστε οι αστυνομικοί να φέρουν διακριτά τους αριθμούς τους και να μην επιτρέπεται η χρήση πλαστικών σφαιρών.
Εν τω μεταξύ, το κλίμα οξύνει περαιτέρω ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και η εκταφή δεκάδων ανθρώπων, και συγκεκριμένα άνω των 5.000 πολιτών που δολοφόνησε ο κρατικός στρατός την περίοδο 1998-2014, και κυρίως υπό την προεδρία του Αλβάρο Ουρίμπε, «πνευματικού πατέρα» του σημερινού προέδρου. Επρόκειτο περί αμάχων, που κατόπιν «βαφτίστηκαν» αντάρτες του FARC και τάφηκαν αφού τους φόρεσαν στολές και τοποθέτησαν όπλα δίπλα τους, οι αρχές, ώστε να στηριχτεί το κρατικό ψεύδος. Οι Κολομβιανοί ονομάζουν την υπόθεση Falsos Positivos, Ψεύτικα Θετικά, και ο πιο πρόσφατος ομαδικός τάφος που ήρθε στο φως αφορά σε περισσότερους από 50 αμάχους, ηλικίας 15 έως 56 ετών, ορισμένοι άτομα με ειδικές ανάγκες. Στον εντοπισμό των ομαδικών τάφων βοηθά η συμφωνία μεταξύ δικαιοσύνης και πρώην στρατιωτικών και στρατιωτών, ότι όσοι δώσουν στοιχεία για την αποκάλυψη των εγκλημάτων δε θα διωχθούν ή θα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση (αναλόγως της βαρύτητας των κατηγοριών).