Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr, ο Β. Ντομπρόβσκις ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μην κοπεί ακόμα περισσότερο το αφορολόγητο όριο από 1η Ιανουαρίου 2020, όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε Αθήνα και οι δανειστές. Υποστήριξε ότι αν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, όπως και στην περίπτωση της περικοπής των συντάξεων, τότε η Κομισιόν θα υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα.

«Πρόκειται για ένα από τα προνομοθετημένα μέτρα (pre-legislative measures). Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε. Για εμάς, το κύριο ζήτημα είναι να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχεια να συζητήσουμε πώς να δαπανηθούν τα πρόσθετα έσοδα».

Έτοιμοι για «διορθώσεις» σχετικά με την προστασία πρώτης κατοικίας

Αναφερόμενος στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη στην προστασία πρώτης κατοικίας, ο Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να επέμβουν αν δεν είναι ικανοποιημένοι από την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος πρέπει να είναι προσωρινός για την προστασία των σπιτιών και να μειώσει τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μην υπάρξουν «λανθασμένα κίνητρα» και να βοηθηθούν οι τράπεζες.

Φυσικά, για ορισμένα θέματα έχουμε τις ανησυχίες που έχουμε υποδείξει. Για παράδειγμα o νέος νόμος Κατσέλη. Μοιραζόμαστε τον στόχο του νόμου, αλλά είναι σημαντικό να είναι δομημένος με τον σωστό τρόπο, να είναι προσωρινός, να μη διευκολύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να μην οδηγεί σε περαιτέρω χαλάρωση της πειθαρχίας αποπληρωμής των δανείων. Προκειμένου η Ελλάδα να ανακάμψει, χρειάζεται επίσης έναν υγιή τραπεζικό τομέα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το 40% περίπου, το μεγαλύτερο από όλες τις χώρες της ΕΕ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν υγιή τραπεζικό τομέα, οπότε υπάρχει ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ως εκ τούτου, όταν συζητάμε πρωτοβουλίες όπως ο νέος νόμος Κατσέλη, είναι σημαντικό να μη δημιουργηθούν λανθασμένα κίνητρα. Θα παρακολουθούμε προσεκτικά ποιες είναι οι συνέπειες αυτού του νέου νόμου και εάν θα χρειαστούν κάποιες διορθώσεις».

«Ερωτηθείς για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί ώστε να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα του νέου νόμου, δήλωσε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων. Δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία τώρα. Ο κύριος δείκτης είναι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν πράγματι αυτή η πρωτοβουλία μερικής αναδιάρθρωσης των δανείων μέσω κρατικής στήριξης οδηγεί σε βελτίωση της πειθαρχίας εξόφλησης και βλέπουμε τη συνεχή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ένα θετικό βήμα. Φυσικά, δεν είναι δωρεάν, οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν γι' αυτό, αλλά μπορεί να φέρει το σωστό αποτέλεσμα. Αυτός θα είναι ο κύριος δείκτης που θα παρακολουθούμε».

«Ακόμα ένα πλήγμα για τη ΝΔ»

Μετά την τοποθέτηση Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για ακόμα ένα θετικό βήμα για τη χώρα που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στη Νέα Δημοκρατία.