Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο ήταν ενταγμένος στους όρους του πακέτου διάσωσης που συμφώνησε η Αθήνα με τους πιστωτές της τον Ιούλιο και κάνει αναφορά στη διαμάχη μεταξύ των ελληνικών κομμάτων.

Ο αρθρογράφος σημειώνει πως είναι μία καλή ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να «ξηλώσει» το παλιό κατεστημένο που οδήγησε την  ελληνική οικονομία σε ύφεση, ενώ η αντιπολίτευση το εκλαμβάνει ως προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ. Ωστόσο αποτελεί και προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Κατά το EurActiv, η Κομισιόν «ανάβει» το πράσινο φως για τον επίμαχο νόμο. «Τα κράτη – μέλη είναι ελεύθερα να λειτουργήσουν μοντέλα αδειοδότησης, εάν οι απαιτήσεις είναι συμβατές με τις ελευθερίες να παράσχονται υπηρεσίες βάσει του Συμφώνου Λειτουργίας της ΕΕ» ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφερόμενος στο Μνημόνιο, επεσήμανε πως «η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να πραγματοποιήσει διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και να χρησιμοποιήσει τους πόρους που θα λάβει για να εκπληρώσει του δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους συμφώνησε».

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του ανέφερε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει κάνει διαγωνιστική διαδικασία για τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εδώ και 25 χρόνια, διαιωνίζοντας το άνομο καθεστώς των προσωρινών αδειών. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».