Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,07 δισ. σε πέντε τράπεζες για δημιουργία καρτέλ

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1,07 δισεκατομμυρίων στις τράπεζες Citigroup, Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase, Barclays PLC και Mitshubishi UFJ Financial Group, που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Οι τράπεζες δημιούργησαν δύο καρτέλ σε διαδικτυακά chatrooms, ανταλλάσσοντας εμπιστευτικές πληροφορίες και σχέδια συναλλαγών που τους επέτρεπε να λάβουν αποφάσεις για την αγορά ή την πώληση νομισμάτων, έχοντας πλεονέκτημα.
|

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,07 δισεκατομμυρίων  επιβλήθηκε από την Κομισιόν  στις τράπεζες Citigroup, Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase, Barclays PLC και RBS, σύμφωνα με το Bloomberg.  Συγκεκριμένα, η Citigroup δέχθηκε πρόστιμο 310,8 εκατ. ευρώ, η Royal Bank of Scotland  θα πληρώσει 249,2 εκατ. ευρώ, και το πρόστιμο της JP Morgan ανέρχεται σε 228,8 εκατ. ευρώ. Η Barclays PLC δέχθηκε πρόστιμο 210,3 εκατ. ευρώ και η Mitshubishi UFJ Financial Group πρέπει να πληρώσει σχεδόν 70 εκατ. ευρώ.

Η ρυθμιστική αρχή τόνισε πως traders δημιούργησαν δύο καρτέλ σε διαδικτυακά chatrooms, ανταλλάσσοντας εμπιστευτικές πληροφορίες και σχέδια συναλλαγών που τους επέτρεπε να λάβουν αποφάσεις για την αγορά ή την πώληση νομισμάτων, έχοντας πλεονέκτημα.  Το ένα καρτέλ ήταν ενεργό από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το άλλο από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2012

Η UBS Group γλίτωσε το πρόστιμο διότι ήταν η πρώτη που έδωσε πληροφορίες  στις αρχές για τα καρτέλ, ενώ και οι υπόλοιπες τράπεζες κλήθηκαν να πληρώσουν ποσό μικρότερο από αυτό που τους είχε επιβληθεί αρχικά.  Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η Κομισιόν απέδειξε πως η Κομισιόν δεν ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές.

«Οι συναλλαγές spot ξένου συναλλάγματος είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, αξίας δισ. ευρώ κάθε μέρα. Αυτές οι αποφάσεις για τα καρτέλ στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί συμπαιγνιακή συμπεριφορά σε κανένα κλάδο των χρηματοπιστωτικών αγορών».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις