Μετά τη συνάντηση των δύο υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, η Μογκερίνι παρατήρησε ότι μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας υπάρχουν μερικές διαφωνίες σε διεθνή ζητήματα και πρωτίστως στο ζήτημα της Ουκρανίας. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ είναι ιδιαίτερα επιβεβλημένη, μετά τον θάνατο του αμερικανού παρατηρητή του ΟΑΣΕ στις 23 Απριλίου, όταν το αυτοκίνητο της αποστολής του διεθνούς οργανισμού έπεσε πάνω σε νάρκη, ενώ δύο ακόμη μέλη της αποστολής τραυματίσθηκαν.
 
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ από την πλευρά του δήλωσε ότι η σχετική έρευνα για το θανατηφόρο αυτό συμβάν θα πρέπει να επισπευσθεί και να είναι ενδελεχής. Αναφερόμενος μάλιστα στην επισήμανση της Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι οι συμφωνίες του Μινσκ πρέπει να εφαρμοσθούν, ο Λαβρόφ τόνισε, ότι πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «ασφαλώς υποχρέωση της Ρωσίας είναι να κάνει το παν ώστε το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, οι υπογραφές των οποίων βρίσκονται στις συμφωνίες του Μινσκ, εποικοδομητικά και πλήρως να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συμβάλλουν ώστε να πράξει το ίδιο και η ουκρανική κυβέρνηση».

 
Σημειώνεται πως εκτός από τις διμερείς σχέσεις, τις κυρώσεις και το θέμα της ουκρανικής κρίσης, στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε και το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία και συγκεκριμένα των διώξεων, βασανισμών και δολοφονιών ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, που πρόσφατα είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα». Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα αναλάβει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της».
 
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, από τη πλευρά του, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για την επισήμανση της Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε ότι «θα προτιμούσαμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να βρει την αλήθεια, να περιμένει αρχικά να δει αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι σχετικές πληροφορίες, πριν αρχίσει να προβαίνει σε τέτοιου είδους σκληρές επικρίσεις… όσον αφορά τις συγκεκριμένες ανησυχίες της για τους γκέι και τις λεσβίες στην Τσετσενία ή για οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οποιαδήποτε συγκεκριμένα γεγονότα και όχι υποψίες θα διερευνηθούν χωρίς καθυστέρηση». Δήλωσε μάλιστα ότι «μας απασχολεί κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρκεί οι κατηγορίες αυτές να στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία και να μην χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς, όπως έγινε της μόδας να χρησιμοποιείται κάθε ρωσικό θέμα για εσωτερική πολιτική χρήση στις ευρωπαϊκές χώρες».
 
Αξίζει να αναφερθεί πως η εφημερίδα «Νοβάγια Γκαζέτα» έγραψε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, εξαπάτησε τον πρόεδρο Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε στις 19 Απριλίου στο Κρεμλίνο, αποκαλύπτοντας τα στοιχεία ενός διωκόμενου, τα οποία ωστόσο η εφημερίδα δεν έδωσε στην δημοσιότητα, για λόγους ευνόητους, γεγονός που κατά την άποψη της εφημερίδας καταδεικνύει πόσο καλά ενημερωμένος είναι ο Καντίροφ για την κατάσταση αυτή.