Η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, ενώ συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανακοίνωσε πως η ΕΕ εξετάζει πιθανό πιλοτικό έργο σχετικά με κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο.

«Kαλή διμερής επαφή με την καγκελάριο Μέρκελ, που έχει την τρέχουσα Προεδρία του Συμβουλίου. Στη συνέχεια  συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με τον οποίο συζητήσαμε) την κατάσταση στη Λέσβο και τα πρόσφατα επιτεύγματα των ελληνικών αρχών. Διερευνήσαμε περαιτέρω συνεργασία της Ε.Ε. και της Ελλάδας για πιθανό πιλοτικό έργο σχετικά με κέντρο υποδοχής και ασύλου στη Λέσβο».

Σημειώνεται ότι μετά το κάψιμο του κολαστηρίου της Μόριας, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκλωβίσει στον πρόχειρο καταυλισμό του Καρά Τεπέ χιλιάδες ανθρώπους. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εντοπιστεί 58 νέα κρούσματα της πανδημίας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο TPP: «Αυτό το σύστημα διαχείρισης δημιουργεί διαρκώς ανθρωπιστικές κρίσεις»

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διαθέσει 23,8 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη συνοριοφυλάκων, αλλά και την ανάπτυξη πρόσθετου προσωπικού.