Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, νέο πρόγραμμα «ασφάλισης» της εργασίας για τις χώρες της ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν, όπως δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ανφέρει ότι «η καθημερινή μας ζωή έχει αλλάξει δραματικά” και “εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά, αλλά πρέπει να ψωνίσουν από παντοπωλεία και να πληρώσουν τους λογαριασμούς» και προσθέτει πως «οι εταιρείες πληρώνουν μισθούς στους υπαλλήλους τους, ακόμη και αν, τώρα, δεν κερδίζουν χρήματα. Η Ευρώπη έρχεται τώρα προς στήριξή τους με μια νέα πρωτοβουλία με την ονομασία SURE».

Το πρόγραμμα SURE, όπως είπε, θα λειτουργήσει στη βάση των διδαγμάτων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: το κράτος-μέλος που θα ενεργοποιήσει το μέσο θα βοηθήσει ανθρώπους να παραμείνουν στη δουλειά τους και τις εταιρείες να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση χωρίς να κάνουν απολύσεις.

Ερωτηματικά προκαλεί το εργασιακό πλαίσιο γύρω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε πως οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποκτούν νέες δεξιότητες που θα βοηθούν την εταιρία, χωρίς να ξεκαθαρίζει το αν αυτό θα ισχύσει κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους ή θα υποχρεωθούν να μένουν περισσότερες ώρες για τις οποίες δεν θα αμείβονται.

«Η βραχυχρόνια εργασία που θα υποστηρίζεται από το κράτος θα μετριάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης, θα κρατήσει τους ανθρώπους στην εργασία και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στις αγορές με ανανεωμένο σφρίγος. Η ιδέα είναι απλή. Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι εταιρείες δεν εργάζονται λόγω προσωρινού εξωτερικού σοκ όπως ο COVID19 δεν θα πρέπει να απολύουν τους εργοδοτουμενούς τους. Θα συνεχίζουν να τους απασχολούν. Ακόμα κι αν υπάρχει λιγότερη εργασία. Στον ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι μπορεί να διδαχθούν για παράδειγμα νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και τους εαυτούς τους».