Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόθεση της Κομισιόν, είναι να ευθυγραμμιστούν οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες ασύλου, με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάτι που θα καταστήσει δυνατή την επαναπροώθηση προσφύγων από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου, στα πλαίσια του Δουβλίνου ΙΙ.
Σύμφωνα με την συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, οι πρόσφυγες πρέπει να καταγράφονται και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου, στην πρώτη χώρα της ένωσης που φτάνουν. «Η Ελλάδα και άλλες χώρες εισόδου έχουν κατηγορηθεί ότι παραμελούν τις ευθύνες που προκύπτουν από τη συνθήκη, ώστε οι πρόσφυγες να περνούν γρήγορα από αυτές, καθ' οδόν για τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται δε, πως οι απελάσεις προσφύγων προς την Ελλάδα, απαγορεύτηκαν το 2011, όταν σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρίθηκε ταπεινωτικό το σύστημα ασύλου της χώρας. Έτσι, εκείνη την χρονιά απαγορεύτηκε στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στέλνουν μετανάστες και πρόσφυγες σε χώρες όπου η μεταχείρισή τους ενδέχεται να είναι «απάνθρωπη» ή «ταπεινωτική».