Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν για την ένατη «μεταμνημονιακή έκθεση», η Ελλάδα έχει προχωρήσει με ικανοποιητικό ρυθμό στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν επιβάλει οι δανειστές μέσω των «μεταρρυθμίσεων».
Ωστόσο, ζητούν την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», με ορίζοντα την δέκατη «μεταμνημονιακή έκθεση» που θα εκδοθεί τον Μάιο. Ανάμεσα σε άλλα, εγκωμιάζουν το «Πρόγραμμα Ηρακλής» που δίνει στα χέρια των ξένων funds τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή τις περιουσίες πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Βαθαίνει η οικονομική τρύπα και το 2021 – Μεγάλη πτώση στα φορολογικά έσοδα Ιανουαρίου
«Οι αρχές ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να κινητοποιούν πόρους με σκοπό να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχουν τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους εγκαίρως για τη δέκατη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι αρχές κατάφεραν να προχωρήσουν ικανοποιητικά σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τα έργα ιδιωτικοποίησης και η ενεργειακή πολιτική.
Ο συνολικός ρυθμός εφαρμογής φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί σε διάφορους τομείς, κυρίως λόγω του πανδημικού πλαισίου και η εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση πολλών δεσμεύσεων έχει καθυστερήσει.
Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολούθησε να μειώνεται, κυρίως χάρη στο σύστημα Ηρακλής και τον προσωρινό αντίκτυπο της αναστολής, Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθαν σε 58,7 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά μόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ κάτω από το προηγούμενο τρίμηνο».
Στη λογική του «πέσαμε έξω» ο Σταϊκούρας υπό το βάρος των ελλειμμάτων στην οικονομία