Η Σόνια Κάρατζιτς – Γιοβίτσεβιτς, 48 ετών, η οποία έχει σπουδάσει ιατρική, είχε εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2014 με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος (SDS, εθνικιστικό) το οποίο είχε ιδρύσει ο πατέρας της πριν από τον πόλεμο της Βοσνίας.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους η Κάρατζιτς – Γιοβίτσεβιτς ήταν διευθύντρια στο υπουργείο Πληροφόρησης της κυβέρνησης των Σέρβων της Βοσνίας. Μετά τον πόλεμο, ίδρυσε ιατρείο. Επίσης, διηύθυνε ραδιοφωνικό σταθμό που ιδρύθηκε το 1997 και έκλεισε το 2004.

Μαζί με τη μητέρα της Λιλιάνα και ακόμη περίπου δώδεκα πρόσωπα η Σόνια Κάρατζιτς – Γιοβίτσεβιτς θεωρείτο μέλος δικτύου υποστήριξης του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είχαν δεσμευτεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία την εποχή εκείνη, τον βρετανό Πάντι Άσνταουν.

Συνελήφθη το 2008

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, 70 ετών σήμερα, συνελήφθη το 2008. Δικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.