Υπενθύμισε στα κράτη μέλη της CELAC ότι η βιομηχανία βιοτεχνολογίας της Κούβας είχε ήδη παράγει τρία εμβόλια και δύο υποψήφια εμβόλια, επίτευγμα που απέδωσε στην ιδέα του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο να προωθήσει την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη στο νησί της Καραϊβικής.

Τόνισε επίσης ότι η CELAC αντιπροσωπεύει την επιθυμία για ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να εμβαθύνει την περιφερειακή ολοκλήρωση, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

Ο Ντίας-Κανέλ προειδοποίησε ότι ο λαός της Κούβας θα υπερασπιζόταν το σοσιαλιστικό κράτος, ενώ ζητούσε την άρση του απάνθρωπου οικονομικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, ενώ απαίτησε τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, την αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αργεντινής στα νησιά Μαλβίνες και την εκπλήρωση της δέσμευσης για ένα Πουέρτο Ρίκο ανεξάρτητο.

Τέλος, επαίνεσε τον διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και των τομέων της αντιπολίτευσης στο Μεξικό, ενώ κατήγγειλε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Νικαράγουα, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κούβας στις χώρες της Καραϊβικής στις αξιώσεις τους για αποζημίωση για τις ζημίες που προκλήθηκαν από την αποικιοκρατία και τη δουλεία.

Η φετινή σύνοδος της CELAC λαμβάνει χώρα εν μέσω ενός κλίματος απονομιμοποποίησης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), με τις προοδευτικές κυβερνήσεις της ηπείρου να κατηγορούν τον δεύτερο για ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και να προκρίνουν την ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης μέσω της κοινότητας CELAC.