Αυτό επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο.
 
Όπως υπενθυμίζει δημοσίευμα του Spiegel της 6ης Απριλίου, η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν ήδη βγει στις αγορές, και έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται  με χαμηλό επιτόκιο. Η Πορτογαλία θα λάβει σύντομα την τελευταία δόση του πακέτου, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 25 δισεκατομμυρίων από το 2011.
 
Η ελληνική κυβέρνηση είναι προγραμματισμένο να λάβει μέχρι τον Ιούλιο άλλα 8,3 δισεκατομμύρια σε τρεις δόσεις. Απομένουν 1,8 δισεκατομμύρια μέχρι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί, στα τέλη του 2014. Επιπλέον, έχει ανακοινωθεί σχέδιο δανεισμού από την κεφαλαιαγορά.
 
Ακόμα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι χώρες επωφελούνται προς το παρόν από την χαλαρή νομισματική πολιτική και η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα. Όμως, η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι επισφαλής, τονίζει ο αρθρογράφος του Spiegel, σημειώνοντας ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρίσκεται και πάλι στο 170% του ΑΕΠ.
 

Περί κουρέματος και διάσωσης


Ωστόσο λέει ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού», στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί νέο κούρεμα χρέους. Εναλλακτικά, συζητείται νέο πακέτο διάσωσης, τονίζει. 
 
Παρόμοια είναι η οικονομική κατάσταση στην Ιρλανδία: Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μαζί βρίσκονται με 300% του ΑΕΠ στο χρέος. Το ένα τέταρτο των δανείων από ιρλανδικές τράπεζες είναι μη εξυπηρετούμενα. Το εξωτερικό χρέος βρίσκεται στο 425%. 
 
Παρόλο που η Ιρλανδία στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία παράγει πλεόνασμα, είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος, πως θα αντιμετωπιστούν οι γιγαντιαίες υποχρεώσεις της χώρες.

Εκτός από την Ιρλανδία, και η Κύπρος έχει υπερβεί το όριο, ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται επικίνδυνα κοντά με συνολικό χρέος περίπου 350%. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Ισπανία. 

Παρόλο που συνολικά, η εικόνα στην Ευρωζώνη μοιάζει να βελιτώνεται, η κρίση θα έχει ξεπεραστεί οριστικά, όταν τα χρέη -κρατικά και ιδιωτικά- θα έχουν συρρικνωθεί σε ανεκτά επίπεδα.

(Το άρθρο γράφτηκε από τη Β.Μ. μαθήτρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, η οποία επέλεξε το TPP για την ετήσια πρακτική άσκηση σε εργασιακούς χώρους που εφαρμόζει το σχολείο της)