Την έκδηλη ανησυχία της κυβέρνησης προκαλεί πλέον η άκαμπτη στάση της τρόικας σε ευαίσθητα θέματα που απειλούν τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Χθες, διά στόματος του αντιπροέδρου της Ευάγγελου Βενιζέλου, εμφανίστηκε να διεκδικεί με οργανωμένα επιχειρήματα την αυτονόμησή της από τις «γραφειοκρατικές επιταγές» της τρόικας, απευθυνόμενη προφανέστατα στους πολιτικούς προϊσταμένους του πολυμερούς οργάνου.

Aργεί η συμφωνία


«Είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου» δηλαδή η διαπραγμάτευση με την τρόικα, αναφέρει το ενημερωτικό έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα της συνάντησης του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 9 Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, ο επικεφαλής του Eurogroup στην προσωρινή ατζέντα που έχει ετοιμάσει εκτιμά ότι το μόνο που θα γίνει την Δευτέρα είναι ανταλλαγή απόψεων για την ελληνική διαπραγμάτευση χωρίς τη λήψη αποφάσεων. Αντιθέτως, χθες, μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο ΥΠΟΙΚ Γ Στουρνάρας ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα καταβολής του 1 δισ. ευρώ απάντησε ότι «κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, για να τα κλείσουμε πριν από το Eurogroup». Ειδικά για την ΕΑΣ είπε ότι επιμένει σε  εξαγωγικό χαρακτήρα και προτείνει μεταβατική περίοδο κατά την οποία «θα κριθεί αν αυτό την κάνει βιώσιμη ή όχι».

 
Για το θέμα των πλειστηριασμών επιβεβαίωσε ότι με ή χωρίς συμφωνία θα υπάρχει νόμος έως το τέλος του έτους καθώς η κυβέρνηση «εάν δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει».

Επιχείρηση: «Σκληρή διαπραγμάτευση»

Η κυβέρνηση πρώτη φορά επιθυμεί να παρουσιαστεί ως σκληρά διαπραγματευόμενη, τουλάχιστον προς το παρόν και όσο δεν τίθενται υπό αίρεση μεσοπρόθεσμες όψεις της χρηματοδότησης.

Το «Βήμα» δίνει δραματικό τόνο: 

«Αποφασισμένοι και χωρίς ίχνος υποχώρησης έναντι των παράλογων απαιτήσεων της τρόικας εμφανίζονται οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος που επιμένουν στην υπεράσπιση των «κόκκινων γραμμών» που έχουν τεθεί εδώ και καιρό, στέλνοντας σαφές μήνυμα εντός και εκτός χώρας.

 
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπό τη σκιά των εκβιασμών της τρόικας, συμφώνησαν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη δίωρη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει εξίσου σκληρά στους εκπροσώπους των πιστωτών, δείχνοντας ότι προέχουν οι άνθρωποι και όχι οι ψυχροί αριθμοί.
 
Ως εκ τούτου, απέναντι στην μυωπική οπτική της τρόικας, τις ιδεοληψίες, τους δογματισμούς και την πρακτική της επιβολής που πιστωτών που επιτείνουν και επεκτείνουν τη κρίση, οι δυο αρχηγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια δυναμική κίνηση με βαρύνουσα πολιτική αξία.
 
Η ελληνική κυβέρνηση, έαν δεν επέλθει συμφωνία με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους θα προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση δικής της πρότασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
 
Το μήνυμα των δυο αρχηγών είναι σαφές και ξεκάθαρο προς την τρόικα: υπάρχει και η κοινωνία, της οποίας οι αντοχές έχουν ξεπεραστεί, αλλά ταυτόχρονα προέχει και η πολιτική σταθερότητα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η στάση της Αθήνας εκδηλωνόταν την ώρα που από το ΔΝΤ έφθανε το σήμα ότι πρέπει ο ΦΠΑ στην εστίαση να επανέλθει από το 13 στο 23%, διότι το μέτρο απέτυχε.
 
Η επιλογή για σύγκρουση της δικομματικής κυβέρνησης συνιστά μια πολιτική απόφαση με ξεχωριστή σημασία, διότι δείχνει ότι οι δυο εταίροι που εκ των συνθηκών πιέζονται από την κοινωνία και τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να κινούνται στους ρυθμούς της τρόικας.»

Δύσκολα τα πράγματα στο Eurogroup

 
Στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρεται στο κείμενο,  η  τρόικα ήταν μέχρι τις 21 Νοεμβρίου  στην Αθήνα και «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει σε έναν βαθμό τα μέτρα που προβλέπονταν στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα προόδου».
 
«Είναι ακόμα άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου» αναφέρεται. Και τούτο διότι «μένει να δούμε εάν η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή επαρκώς τα συμφωνηθέντα μέτρα».
 
Για το 1 δισ. ευρώ αναφέρεται ότι  η Ελλάδα θα πρέπει προηγουμένως να εκπληρώσει  τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνουν πρόσθετα μέτρα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων (αμυντικές βιομηχανίες) όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει  καθυστέρηση,  στην μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και στην περαιτέρω απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων (σημ κώδικας δικηγόρων).