Για τροποποίηση των οικισμών στις περιοχές που κάηκαν στην Ανατολική Αττική έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, εξηγώντας ότι χρειάζονται δρόμοι διαφυγής, καθαρισμένα ρέματα και πολεοδομικός σχεδιασμός «για να πέσουν οι μάντρες που εμπόδισαν και εμποδίζουν παράνομα την πρόσβαση στην παραλία». Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ακραίο φαινόμενο γι αυτό πρέπει να αναμορφωθεί το σύστημα Πολιτικής Προστασίας», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι «κανένας πολίτης δεν θα εγκλωβισθεί ξανά σε μία παράνομη μάντρα, που θα του στερήσει τη ζωή, όπως έγινε στην πρόσφατη τραγωδία»
Nikos Libertas / SOOC
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα να τροποποιήσουμε τους οικισμούς μας, για να είναι ασφαλείς. Για να έχουν επαρκείς οδούς διαφυγής, καθαρισμένα ρέματα, πολεοδομικό σχεδιασμό. Για να πέσουν οι μάντρες που εμπόδισαν και εμποδίζουν παράνομα την πρόσβαση στην παραλία. Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας που χάθηκαν».
Χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι «το έγκλημα δεκαετιών ολόκληρων -διότι περί εγκλήματος πρόκειται- δεν θα συνεχιστεί».
«Γίνεται μια πρωτοφανής επιχείρηση από όλους για να υλοποιηθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τους πληγέντες συμπολίτες μας και για να φέρουμε τις περιοχές αυτές, σε καλύτερη κατάσταση υποδομών, από αυτήν που υπήρχε πριν την καταστροφή» πρόσθεσε.
Από τη μεριά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι «η Πολιτική Προστασία είναι καθολική και δεν ξεχωρίζει τους πολίτες σε όσους έχουν αυθαίρετο ή όχι», για να συμπληρώσει πως «δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ακραίο φαινόμενο γι αυτό πρέπει να αναμορφωθεί το σύστημα Πολιτικής Προστασίας».
«Η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα εντοπίζεται κατά 90% σε τρεις περιοχές, Αττική, Χαλκιδική και 1-2 άλλα σημεία» είπε ο Γ. Σταθάκης. «Υπάρχουν αυθαίρετα με δυνατότητα τακτοποίησης και άλλα που δεν εντάσσονται λόγω καταπάτησης ή άλλων λόγων. Δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο Μάτι η σημερινή πολεοδομική εικόνα» σχολίασε.
Επιπλέον, προανήγγειλε πράξη αναδάσωσης για το Νέο Βουτζά, ενώ εξήγησε ότι το Μάτι δεν είναι δασική περιοχή. Τέλος, χαρακτήρισε τους Δασικούς Χάρτες μεγάλη μεταρρύθμιση λέγοντας πως στο τέλος του 2019 η χώρα θα έχει επικυρωμένους δασικούς χάρτες στο 100%.
Για τα ρέματα στις πυρόπληκτες περιοχές είπε ότι υπάρχουν ήδη πρόστιμα σε ιδιώτες και Δήμους για κατάληψη ρεμάτων. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης» σχολίασε καθώς υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό οριοθέτησης των ρεμάτων από τους Δήμους.
«Κανένας πολίτης δεν θα εγκλωβισθεί ξανά σε μία παράνομη μάντρα»
«Η πολιτική είναι πολύ μικρότερη από την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την αυθαίρετη δόμηση. «Κανένας πολίτης δεν θα εγκλωβισθεί ξανά σε μια παράνομη μάντρα, που θα του στερήσει τη ζωή, όπως έγινε στην πρόσφατη τραγωδία» είπε.
Για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων και η θωράκιση της καμένης έκτασης με κλαδοφράγματα, ενώ επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η οριοθέτηση της περιοχής της πυρκαγιάς, με σκοπό να ανεκυρήχθει αναδασωτέα και να καθαριστεί από αυθαίρετες οικοδομικές δραστηριότητες. «Ασφαλώς, αυτό δεν αφορά τους συμπολίτες μας που διαθέτουν άδειες δόμησης» διευκρίνισε.
Για τα αίτια της πυρκαγιάς, έκανε λόγο για «κλιματικό φαινόμενο» και «ιδιαίτερο άνεμο που εκδηλώθηκε πάνω από μια περιοχή με συγκεντρωμένες όλες τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις», ενώ επέμεινε πως υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο οδήγησε στην εκκένωση της περιοχής από πάρα πολλά αυτοκίνητα, αλλά και στη διαφυγή και διάσωση 800 και πλέον ανθρώπων από τις παραλίες.