Ένα βήμα πίσω φαίνεται να κάνει η Κυβέρνηση στην επιβολή των καλοκαιρινών μειωμένων δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αλησμόνητες να μένουν οι δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή που πριν λίγες μέρες έβρισκε χαμένο κόπο την πύκνωση ή έστω την διατήρηση των δρομολογίων ως έχουν λέγοντας  πως «ό,τι και να κάνουμε, στα ΜΜΜ θα υπάρχει και συγχρωτισμός, θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα στριμωχτεί ο κόσμος. Σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό».

Την μεταστροφή της Κυβέρνησης καλείται να πληρώσει το ήδη υποστελεχωμένο προσωπικό, καθώς όπως δήλωσε στη ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα δρομολόγια θα καλυφθούν με την αναστολή των αδειών των εργαζόμενων.

Την πύκνωση των δρομολογίων στην ήδη μειωμένη συχνότητα διέλευσης των μέσων, θα συνοδεύσει και η αντίστοιχη αύξηση των ελέγχων που σταδιακά έχουν φτάσει σε τεράστια επίπεδα, με την παρουσία ελεγκτών και αστυνομίας να είναι καθημερινή.

Ήδη από χθες είχε προαναγγελθεί η ακόμα πιο συστηματική παρουσία ελέγχου, με την κυβέρνηση να προτάσσει για ακόμα μια φορά «την τάξη» ως μέσο αντιμετώπισης του ιού. Σύμφωνα με διάταξη μάλιστα που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η υπέρβαση του 65% που ορίζεται ως επιτρεπτή πληρότητα για κάθε μεταφορικό μέσο, θα ισοδυναμεί με την επιβολή προστίμου 150 ευρώ, τόσο για τον οδηγό όσο και για τον επιβάτη.

Περισσότεροι έλεγχοι η «λύση» της κυβέρνησης για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω αύξησης κρουσμάτων

Μετά το ευφάνταστο ΦΕΚ, τις χθεσινές δηλώσεις για αύξηση του ελέγχου και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το κυνηγητό παραβατών που πρόκειται να εξαπολύσει η αστυνομία ανάμεσα στο στριμωγμένο πλήθος , ο Στ. Πέτσας έρχεται σήμερα να κάνει λόγο για πύκνωση των δρομολογίων.

«Μια μεγάλη πηγή ανησυχίας, είναι η μη χρήση των μέτρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γι’ αυτό τον λόγο θα προσπαθήσουμε να πυκνώσουμε τα δρομολόγια. Ήδη, ανακαλούνται άδειες οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και στα λεωφορεία και στου μετρό και τον ηλεκτρικό, για να μην υπάρχει συνωστισμός», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ το Υπουργείο μεταφορών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ με τα νέα δεδομένα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι εικόνες των τελευταίων ημερών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μάς προβληματίζουν όλους και τα παράπονα πολιτών είναι δικαιολογημένα.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων και τους έχει ζητήσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να συντομεύσουν κατά πολύ οι χρονοαποστάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα εξής:

–  Από χτες το βράδυ ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.

–  Οι φορείς θα εκτελούν από αύριο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

–  Εντός της ημέρας ο ΟΑΣΑ θα εκδώσει ανακοίνωση με τις νέες χρονοαποστάσεις που θα ισχύουν για τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πάντως ότι παρά τις δυσκολίες, οι  θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου και οι συχνότητες πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλουν και το επιβατικό κοινό για την υπομονή που δείχνει. Ζητούμε την κατανόηση όλων για την ταλαιπωρία. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης – ιδίως η χρήση μάσκας – και οι οδηγίες των ειδικών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και όλοι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό».