Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει πως «οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σε χώρους απαρχαιωμένους και ανεπαρκείς μέσα σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, χωρίς μόνιμο ιατρείο, συχνά καλούνται να εργαστούν με αμφιλεγόμενης ποιότητας εργαλεία και υλικά, ενώ υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν τουαλέτες στον ίδιο χώρο με τους χιλιάδες επισκέπτες του Βράχου». Παράλληλα, «εντείνεται όχι μόνο με την προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάσσει η πολιτική ηγεσία στα ιδιωτικά συνεργεία στα οποία έχουν παραδοθεί τα έργα που εκτελούνται στο Βράχο και στο Παλαιό Μουσείο, αλλά και από αυταρχικές συμπεριφορές με τις οποίες αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, τα παραπάνω δεν αποτελούν «συγκυριακά προβλήματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν σε κάποιο βαθμό με διορθωτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της διοίκησης ή της πολιτικής ηγεσίας».

Αντίθετα ο Σύλλογος καταγγέλλει πως σύμφωνα με το άρθρο 20 της ρύθμισης που πέρασε πρόσφατα, στα «κρυφά», στο νόμο 4829/2021 (ΦΕΚ 166/Α/10-9-2021) για την «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις», η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης «βγαίνει από το καθεστώς εξαίρεσης που ίσχυε μέχρι τώρα για τις αποσπάσεις και το σύνολο του προσωπικού της θα πρέπει, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2022, να επιστρέψει στις οργανικές του θέσεις»! Επισημαίνεται επίσης πως στην ίδια υπηρεσία δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις και υπηρετούν αποκλειστικά με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Σύλλογο «πρακτικά, αυτό σημαίνει την απομάκρυνση από την ΥΣΜΑ του συνόλου του έμπειρου προσωπικού της, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, που εδώ και χρόνια εργάζεται στα Βράχο, και ουσιαστικά την διάλυση της ΥΣΜΑ!», ενώ «ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την υλοποίηση των έργων αναστήλωσης και συντήρησης στα μνημεία της Ακρόπολης από ιδιώτες εργολάβους και ιδρύματα, όπως στην περίπτωση των διαστρώσεων με την χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, και όχι από το εξειδικευμένο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και την αρμόδια υπηρεσία».

«Την ίδια στιγμή που εξαγγέλλεται η συνέχιση του αναστηλωτικού προγράμματος στο Βράχο, για το οποίο έχει μάλιστα εξασφαλιστεί κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στις 11-13 Νοεμβρίου η “7η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης”!», προσθέτει η ανακοίνωση. Ακόμα «αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς ο ν. 4829/2021 φέρει και την υπογραφή της υπουργού Λίνας Μενδώνη: διάλυση της ΥΣΜΑ και παράδοση των αναστηλωτικών έργων σε ιδιώτες».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων καταγγέλλει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δηλώνοντας θα εργαστεί με όλες τους τις δυνάμεις για να τους ανατρέψει, καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα και σε συστράτευση σε ενιαίο μέτωπο το σύνολο των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, τα πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία και όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, για να σταματήσει τη διάλυση της ΥΣΜΑ.