Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα εκτενές ρεπορτάζ το οποίο επαναφέρει το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων. Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει αποκαλυπτικά βίντεο και μαρτυρίες και το υπογράφουν δέκα δημοσιογράφοι.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην εμπειρία του Τζούνιορ Άμπα και της γυναίκας του από το Κονγκό. «Στην αρχή», λέει ο Άμπα, «κρυφτήκαμε στους λόφους από την αστυνομία. Αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας μας έπιασαν γρήγορα και μας πήγαν πίσω στη θάλασσα, μαζί με άλλους 26 αιτούντες άσυλο. Στη λαστιχένια βάρκα χωρίς μηχανή φοβηθήκαμε για τη ζωή μας. Δεν μας είχαν δώσει ούτε σωσίβια. Λίγες ώρες αργότερα Τούρκοι συνοριοφύλακες μας διέσωσαν».

Η παραπάνω μαρτυρία επαναπροώθησης είναι μία από τις πολλές που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αρνείται συστηματικά να παράσχει περισσότερες πληροφορίες και επιμένει ότι τα σχετικά δημοσιεύματα και αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας είναι «ψευδή» κι ότι αποτελούν προϊόν «προπαγάνδας» με τον κύριο Μηταράκη βαφτίζει την «εξαφάνιση προσφύγων» σε “προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδος”.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο rosa.gr, η Ελένη Τάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια του HumanRights360, που δραστηριοποιείται ενεργά σε ζητήματα που άπτονται του προσφυγικού και μεταναστευτικού τονίζει ότι «η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης ότι ‘η Ελλάδα δεν προβαίνει σε επαναπροωθήσεις’ εκθέτει τη χώρα διεθνώς». Το HumanRights360, ανάμεσα σε πολλές άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα σύνορα έχουν δημοσιεύσει αναλυτικές εκθέσεις με μαρτυρίες και λεπτομερείς αναφορές περιστατικών που αποδεικνύουν τη συστηματικότητα των επαναπροωθήσεων.

«Οι επαναπροωθήσεις συνίστανται σε παράνομες επιστροφές χωρίς σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες, μη καταχώριση των συλληφθέντων, άρνηση πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου καθώς και αυθαίρετη απαγωγή, κράτηση και ομαδική απέλαση όσων επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα», σημειώνει η κα. Τάκου”. Προσθέτει ότι αυτές οι επιχειρήσεις «ενίοτε εντοπίζονται και σε ελέγχους στην ενδοχώρα, ενώ συχνά καταγγέλλονται αφαιρέσεις προσωπικών αντικειμένων, καθώς και ψυχολογική και σωματική βία».

Η Κομισιόν σχετικά με τις επαναπροωθήσεις επισημαίνει την σθεναρή της αντίθεση σε οποιαδήποτε πρακτική επαναπροωθήσεων, υπογραμμίζοντας ότι είναι «παράνομες» και ότι εν τέλει οι εθνικές αρχές φέρουν την ευθύνη για τη διερεύνηση τέτοιων καταγγελιών. Στην ουσία, η Κομισιόν αν και γνωρίζει ότι γίνονται συστηματικά επαναπροωθήσεις, μετακυλίει την ευθύνη στα κράτη-μέλη και τις εθνικές αρχές για την αντιμετώπισής τους και δεν εκκίνει καμία κυρωτική διαδικασία συμμόρφωσης.

«Στην τελευταία αναφορά μας για την κατάσταση στα σύνορα του Έβρου, υπογραμμίσαμε περαιτέρω ότι η έκδοση και εφαρμογή της ΚΥΑ για την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα, επί της ουσίας, φαίνεται να λειτουργεί επικοινωνιακά για την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, ως νομιμοποιητικό επιχείρημα για τις συστηματικές επαναπροωθήσεις στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας», δήλωσε η κα Τάκου, προσθέτοντας ότι «η HumanRights360 έχει καταγράψει και βρίσκεται σε διαδικασία εκ νέου νομικών ενεργειών ενώπιον εγχώριων και διεθνών οργάνων για περιστατικά επαναπροωθήσης».

«Η ομολογουμένως δυσανάλογη πίεση που δέχεται η Ελλάδα από μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για καταπάτηση δικαιωμάτων και παραβίαση του εθνικού και ενωσιακού δικαίου», εξηγεί η κα. Τάκου, καθώς η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστούν πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων και κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται αυτό το γεγονός για να δικαιολογήσουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις.