Προβληματισμός και αγωνία στην εστίαση για τα νέα μέτρα που βλέπει το 40%-50% των ανεμβολίαστων πελατών να χάνεται τον χειμώνα που θα απαγορεύεται η είσοδός στους κλειστούς χώρους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας στο thesstoday.gr: «Δυστυχώς, αυτόματα πέφτουμε στην πελατεία μας στο 50%, αφού μόνο εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματά μας. Την ίδια στιγμή, παρακαλάμε να μην βρέχει και να μην κάνει κρύο, ώστε να μην χάσουμε κι άλλους πελάτες. Ως πότε θα στοχοποιείται μόνο η εστίαση;».

«Με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να εκβιάζει τους πολίτες να εμβολιαστούν, χρησιμοποιώντας για ακόμη μία φορά τον κλάδο της εστίασης, λόγω της αυξημένης πελατείας που υπάρχει. Έχουμε υποστεί ήδη οικονομική ζημιά, είναι παράλογα αυστηρό αυτό που συμβαίνει. Δεν έχουμε ησυχία». Προβλέπει μάλιστα ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος αν δεν αλλάξουν τα μέτρα στην εστίαση, καθώς, όπως είπε, όλοι οι πελάτες προτιμούν τον ζεστό εσωτερικό χώρο των καταστημάτων. «Τον χειμώνα πραγματικά δεν ξέρω τι θα συμβεί. Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ πως θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα που διαθέτουν μικρό εσωτερικό χώρο και δεν βασίζονται μόνο σε αυτόν. Χρήματα δεν υπάρχουν για ανακαινίσεις» σχολίασε.

Αντιδράσεις, τέλος, υπάρχουν και για τον έλεγχο, αφού για να αποφύγουν τον έλεγχο, οι πελάτες χρησιμοποιούν διάφορες δικαιολογίες. «Έχουμε μπει στον ρόλο των αστυνομικών και γιατρών, να ελέγχουμε τους πελάτες μας αν είναι εμβολιασμένοι. Ο κόσμος αντιδρά σε αυτό, γιατί απλώς θέλει να γευματίσει ή να πιει τον καφέ του, χωρίς να έχει εμάς πάνω από το κεφάλι του» σημείωσε ο ίδιος.