
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, υπεραμύνθηκε των τροποποιήσεων στο αρχικό σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου θα προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια για όποιον «κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα». Θέλοντας να απαντήσει στις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει, ισχυρίστηκε πως δεν τίθεται θέμα «αναχρονιστικής άποψης» και χρησιμοποίησε τη βία κατά προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να «ντύσει» με προοδευτικό πρόσημο την απόφαση της κυβέρνησης.
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τροποποιήσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα, όπου θα προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια για όποιον «κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα», ο Κ. Τσιάρας θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για μη αναχρονιστική απόφαση που προστατεύει τους πολίτες οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος.
«Θέλουμε να διαφυλάξουμε τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ελευθερίες των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικού και θρησκευτικού πιστεύω. Σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία, είναι μια ελεύθερη πολιτεία, η οποία μπορεί να προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατεύθυνσης, του οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος.
Μακριά από εμένα η επιστροφή σε μια αναχρονιστική άποψη. Πείτε μου όμως, με όλα αυτά τα οποία είδαμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, να υφίστανται, με την εγκατάσταση μεταναστών-προσφύγων, σε βασικές δομές που δημιουργούνται και στην ενδοχώρα, και με τα προβλήματα που κάποιες τοπικές κοινωνίες αρχίζουν να διαμορφώνουν, μια και δεν υπάρχει και γενικότερη κουλτούρα, δεν πρέπει να προστατεύσουμε τις πραγματικές ελευθερίες των ανθρώπων;
Κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, συγκεκριμένες αλλαγές, όχι με καμία πρόθεση να επιστρέψουμε στο παρελθόν, αλλά με πρόθεση να διαφυλάξουμε τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ελευθερίες των πολιτών. Όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φυσικά πολιτικού πιστεύω, και φυσικά ανεξαρτήτως θρησκευτικού πιστεύω. Αυτό σημαίνει μια σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία. Δηλαδή, μια ελεύθερη πολιτεία η οποία μπορεί να προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατεύθυνσης, του οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος».