Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε μέσω διαγγέλματος στους πολίτες σχετικά με τα μέτρα που πήρε και πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πόλεμο» και επισήμανε ότι τόσο η κοινωνία όσο το κράτος και η οικονομία θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αντίστοιχες συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τη Δευτέρα αποφασίστηκε στο Eurogroup, ότι για το 2020 δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5% ενώ όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και τη μεταναστευτική κρίση, οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές, δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Επιπλέον επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να διοχετεύσει πόρους από το ΕΣΠΑ για την αγορα και την εργασία.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Πιο συγκεκριμένα όπως είπε ο πρωθυπουργός, «σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου».
Παράλληλα τόνισε ότι το κράτος και οχι η επιχείρηση θα αναλάβει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται. Ακόμα όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται και πρόκειται να νομοθετηθούν έκτακτα μέτρα που θα δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μην δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια. Πρακτικά το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν ως το Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων αλλά μόνο «για τις συνεπείς επιχειρήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση προς τις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις καθώς όπως είπε «θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια».

Επίταξη του Άττικα – Προσφέρονται 1.900 κλίνες στο σύστημα υγείας

Όσον αφορά την υγεία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο μέτωπο της υγείας προσλαμβάνονται άμεσα 2,000 ενώ παράλληλα το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε κέντρο νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού. Επιπλέον για τον ίδιο σκοπό η κυβέρνηση επιτάσσει και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στο Θριάσιο. όπως είπε ο Κ.Μητσοτάκης, προσφέρονται στο σύστημα υγείας 1,900 νέες κλίνες.

Κυρώσεις στους «αντικοινωνικούς»

Τέλος ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους τονίζοντας ότι «το επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται» και προανήγγειλε νέους περιορισμούς στους οποίους όπως υποστήριξε θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία.

Συγκεκριμένα προειδοποίησε τους πολίτες λέγοντας ότι «όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά» καθώς όπως είπε «θα έχουν εγκληματήσει διπλά κατά του νομού και κατά της ζωής» ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι «το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο.