Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο ΥΠΟΙΚ, Χ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε πως ο φορολογούμενος που έχει ως εισόδημα 6.294 ευρώ τον χρόνο θεωρείται μέλος της «μεσαίας τάξης».

Δηλαδή, το άτομο που διατηρεί νοικοκυριό και αμείβεται με 524 ευρώ το μήνα, θεωρείται μέλος της «μεσαίας τάξης». Μέλη της ίδιας τάξης θεωρούνται ζευγάρια που συντηρούν νοικοκυριό με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 741,75 ευρώ. Επίσης, κατά τον υπουργό Οικονομικών, στη «μεσαία τάξη» κατατάσσονται και τριμελείς οικογένειες με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 908,4 ευρώ.

Τα όσα αναφέρονται σχετικά για τη «μεσαία τάξη» και το εισόδημα των οικογενειών που «ανήκουν» σε αυτή, όπως παρουσιάζονται  στο δελτίο του ΥΠΟΙΚ:

«Η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε έναν ορισμό, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για τον όρο “μεσαία τάξη”. Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε ποσοτικά, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, το περιεχόμενο του όρου «μεσαία τάξη» μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας την προσέγγιση του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα μ’ αυτή, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.

Η έννοια της μεσαίας τάξης όμως διαφέρει σημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ας αξιολογήσουμε τουλάχιστον τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το μέσο ή διάμεσο εισόδημα, αφού αυτά χρησιμοποιούνται, παγκοσμίως, για την χάραξη φορολογικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ.

Το 83% κάτω των 20.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με δύο τέκνα, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ».