Πυρά εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των συναρμόδιων υπουργείων, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο επικεφαλής των επιχειρηματιών της εστίασης και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Ο κλάδος της εστίασης «περνάει σε βαθύ lockdown με τεράστιες επιπτώσεις σε έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο. Ο τζίρος δεν θα είναι ικανός να κρατήσει ζωντανά τα καταστήματα. Ήδη είχαμε 50% πτώση τζίρου (τις καθημερινές 70%-80%), με τα μέτρα που είχαμε μέχρι χτες. Από σήμερα έχουμε μείωση ωραρίου λειτουργίας, λειτουργία χωρίς μουσική, περιορισμό στους εσωτερικούς χώρους με πληρότητα από το 100% στο 65%. Ε, τι άλλο να μας κάνουν για να μας κλείσουν; Μας κλείνουν!», είπε χαρακτηριστικά.

«Από προχθές το μεσημέρι που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, ήταν συνεχόμενα τα τηλεφωνήματα ακυρώσεων» για τα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, όπως προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας «βλακώδη την απόφαση παράτασης του ωραρίου για σήμερα. Δεν υπάρχει αντικείμενο δουλειάς για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου της εστίασης. Η καταστροφή είναι μεγάλη, σήμερα κάθε επαγγελματίας χρεώνεται επιπλέον ως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης» αναφέροντας χαρακτηριστικά τις συμφωνίες με μικρά μουσικά ή καλλιτεχνικά σχήματα.

«Ακόμη και η χθεσινή απόφαση του υπουργείου, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιους αφορά. Αφορά κέντρα διασκέδασης, κοσμικές ταβέρνες, μπαρ; Τα υπόλοιπα καταστήματα του κλάδου; Δεν έχουν ανακοινωθεί οι ΚΑΔ. Κερδίζουμε τις εντυπώσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Περιμένουμε διευκρινίσεις και θέλουμε ισονομία. Τα καζίνο γιατί παραμένουν ανοιχτά μετά τις 12;» αναρωτήθηκε.

Προχώρησε εξάλλου και σε καταγγελία ότι «χτες το βράδυ η αστυνομία σε όλη την Ελλάδα, μην γνωρίζοντας την υπουργική απόφαση για το ωράριο λειτουργίας του take-away, γύρναγε στα καταστήματα και τα έκλεινε. Δεν μπορούν να συντονιστούν ούτε μεταξύ τους».

«Μία στις τρεις επιχειρήσεις στην εστίαση έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, τέσσερις στις δέκα εκφράζουν φόβο για το μέλλον τους. Βεβαίως πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αλλά πρέπει να δούμε και τι κάνει ο επαγγελματίας. Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να επιζήσουν οι ίδιοι. Ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε κατάστημα εστίασης, ιδιαίτερα στα μικρά καταστήματα αλλά και σε μεγαλύτερα, υπάρχουν ένας ή δύο επαγγελματίες, μία και δύο οικογένειες, που ενδεχόμενα δεν έχουν ούτε να κάνουν Πρωτοχρονιά. Αυτούς τους έχουμε ξεχάσει … Βεβαίως πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, γιατί αν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι. Ο κλάδος είναι εντάσεως εργασίας, έχει 320.000 θέσεις εργασίας. Αν κλείσουν 10.000 επιχειρήσεις, θα χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας, το κόστος για την Πολιτεία θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος της στήριξης των επιχειρήσεων σήμερα», όπως προειδοποίησε.

«Έχουμε ζητήσει και άλλα μέτρα, όπως καθαριστές αέρα που καταστρέφουν τον κορωνοϊό κατά 95%, όλους τους ιούς, από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Δυστυχώς, κωφεύουμε», είπε για την κυβέρνηση, «σε όλα τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία».